Kamudanhaber.com - Özel Haber

Milli Eğitim Bakanlığı, Danıştay'ın ilgili yönetmelikteki müdür yardımcılığı yazılı sınav konularına ilişkin hükümlerinin yürütmesini durdurma kararının ardından okullara yönetici görevlendirmeleri takvimini yeniden belirleyerek Yönetici adayları için başvurular 22-26 Ağustos 2016 tarihleri arasında alındı. Yazılı sınav sonucuna göre gerçekleştirilen başvurular sonucu müdür başyardımcılığı ve müdür yardımcılığına sonuçları 29 Ağustos 2016 -9 Eylül 2016 tarihleri arasında açıklanacak ve görevlendirmeler de aynı tarih aralığında gerçekleştirilecek.  Bu görevlendirmelerin akabinde birçok kurumda birçok alanda öğretmen açığı oluşacaktır. Şöyle ki Sadece Adana ele alınsa dahi rakamların ne kadar ciddi boyutta olduğu ortaya çıkacaktır.  Adana İl Milli Eğitim Müdürlüğünce ilan edilen 24 Müdür Başyardımcılığı münhal kadrosuna karşın 587 Münhal Müdür Yardımcısı kadrosu da 22-26 Ağustos 2016 tarihleri arasında gerçekleştirilen sınava dayalı Yönetici görevlendirme başvurusuna açılmış ve sınavı kazanan adaylar tarafından başvuru yapılması sağlanmıştır. Sadece Adana için münhal yönetici kadrosunun yarısına görevlendirme yapılması durumunda 305’ti,  3/2’sine görevlendirme yapılması durumunda 408 tamamına görevlendirme yapılması durumunda ise 611 boş norm kadro açığı ortaya çıkacaktır. Diğer Büyükşehirler için de rakamlar Adana’ya benzer durumda olduğu gibi birçok il için de münhal ilan edilen rakamlar mevcut il normuna göre aynı benzerliği göstermektedir. Eylül ayında isteğe bağlı atama hakkı veren Bakanlığımızın boşalacak olan bu kadroları öğretmenlerin tercihlerine açması çözümün bir parçası olması açısından önemlidir. Zira Bakanlık; Norm kadro düzenlemesi yapmadığı, Fetö okullarının normunu belirlemediği, Haziran ayında isteğe bağlı yer değiştirme ataması yaptığı, Ağustos içinde ise Öğretmenlerin özür atamasını gerçekleştirip 6.500 aileyi de birleştiremediği için Eylül dönemi için norm sıkıntısı yaşacaktır. Zira yaz döneminde neredeyse tüm kadrolara tama yapılmıştır.


MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü tarafından açıklanan 2016 Eylül İl İçi Ve İller Arası İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyuru takvimi başvuru yapacak kişiler için heyecan yarattığı kadar olası bir takvim değişikliği olmaması durumunda hayal kırıklığına da sebebiyet verecek olması kaçınılmazdır. Milli Eğitim bakanlığı Haziran ayında isteğe bağlı yer değiştirme işlemlerini, Ağustos içinde ise Öğretmenlerin 2016 Yaz Tatili Aile Birliği, Sağlık, Can Güvenliği Mazeretleri Ve Engellilik Durumu İle Diğer Nedenlere Bağlı Yer Değiştirme işlemlerini gerçekleştirmiştir. Daha birkaç gün önce gerçekleştirilen bu atamalar açıklanmadan hemen önce twitter hesabından açıklama yapan Müsteşar Sayın Yusuf TEKİN “İliçi-İllerarası özür başvuruları normalde 31 Ağustosta ilan edilecekti. Ancak başvuruların değerlendirme süreci bitti. Bu gece saat 21.00 itibariyle ilan edilecek. İller arasında yaklaşık 26.000 başvurunun % 75'inin talebini yerine getirdik.” Diyerek şu gerçeği bizlerle paylaşmıştır: 26 bin başvurunun yüzde 75'i karşılanabilmiş olmasıyla 6.500 öğretmenin ataması gerçekleştirilememiştir. Özür grubunda İLLERARASI atamalarda 6.500 aileyi birleştiremeyen Milli Eğitim Bakanlığı 2016 Eylül İl İçi Ve İller Arası İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu yayınlamıştır. Daha önce de http://www.kamudanhaber.com/meb-de-norm-kadro-sorunu-cozum-bekliyor-makale,3192.html adresinden habere konu ettiğimiz norm düzenlemeleri henüz yapılmamıştır, Fetö okulları normu belirlenmemiş, Haziran ayında isteğe bağlı yer değiştirme ataması, Ağustos içinde ise Öğretmenlerin özür atamasını gerçekleştirip 6. 500 aileyi birleştiremeyen bakanlığın 2016 Eylül İl İçi Ve İller Arası İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusu takvim değişikliğini zorunlu kılmaktadır. Peki nereye, hangi sebepten dolayı boşalan kadrolara atama yapılacaktır.


İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü yayınladığı 2016 Eylül İl İçi Ve İller Arası İsteğe Bağlı Yer Değiştirme Duyurusunda takvim olarak” Yer değiştirme başvuruları 2-8 Eylül 2016 tarihlerinde yapılacak. Sonuçlar 9 Eylül 2016 tarihinde açıklanacak ve ataması gerçekleşen öğretmenler 19-23 Eylül 2016 tarihlerinde ilişik kesebilecekler.” Diyerek 2-8 Eylül 2016 tarihlerini işaret etmiştir. Bakanlığın elinin bu dönemde rahatlatacak ve oldukça fazla norm kadro açılmasına sebep olacak olan Müdür Başyardımcılığı ve Müdür Yardımcılığı görevlendirme sonuçları 29 Ağustos 2016 -9 Eylül 2016 tarihleri arasında açıklanacak ve görevlendirmeler de aynı tarih aralığında gerçekleştirilecektir. O halde sorun çözmek isteniliyorsa yapılması gereken bellidir. İlk atılması gereken adım isteğe bağlı yer değiştirme takviminin yönetici görevlendirme takviminden hemen sonraya bırakılmasıdır ki burada kaybedilen bir süre de olmayacaktır. Bakanlık tarafından 2016 Yılı Yaz Tatili Aile Birliği, Sağlık, Can Güvenliği Mazeretleri Ve Engellilik Durumu İle Diğer Nedenlere Bağlı Yer Değiştirme Duyurusunda daha önceki dönemlerde uygulanan il/ilçe emri uygulamasına yer verilmemiştir. Bu sebeple, çok sayıda öğretmenimiz hizmet puanı yetersizliği ya da alanında boş kontenjan bulunmadığından dolayı mazerete bağlı yer değişikliği yapamadığı için mağdur olmuştur. il/ilçe emri uygulamasına bazı dönemlerde yer verilip bazı dönemlerde verilmemesinin hukuki güvenlik ve idarede istikrarı zedelediğinden, 2016 Yaz Tatili mazerete bağlı yer değişikliği işlemlerinde yer değişikliği yapamadığı için mağdur olan öğretmenlerimize il/ilçe emri uygulaması yapılarak oluşan mağduriyetlerin giderilmesi gerekmektedir.


Daha planlı olmak şartıyla çözemeyeceğimiz sorun kalmayacaktır. Yönetici görevlendirmeleri neticesinde Boşalan kadroların Ücretli öğretmenlerle doldurulması yerine mevcut öğretmenlerin isteğe bağlı yer değiştirme başvurularına açılmasının sağlanması ve  6.500 ailenin sorunun çözülmesi noktasında Bakanlığımız tarafından  bu önerilerimizin değerlendirilmesi ve yaşanan mağduriyetlerin en aza indirilmesi temennimizdir.
 
Durdu Mehmet GİRGEÇ
Kamudanhaber.com