Kamudanhaber.com-özel

Hizmet içi eğitimlerin eksik ve yetersiz kaldığı noktalara dair yöneticilerin fikirleri arasında en çok üzerinde durulan durum ise; hizmet içi eğitim esnasında verilen eğitimlerin bilimsel içerik yönünden kısıtlı ve düşük kapsamlı olduğu, ayrıca bu eğitimi veren kişilerinde alanlarına çok fazla hakim olmayan, akademik yönden kendisini ispatlamış uzman kişiler olmaması durumudur.

Okul yöneticilerinin üzerinde durduğu bir diğer eksiklik ve yetersizlik ise; çok kısa sürede çok fazla bilgi verilmeye çalışılması, hizmet içi eğitim için tanımlanan sürelerin çok kısa süreler olması ve bundan dolayı öğrenilmesi gereken bilgilerin yeterince öğrenilemeden hizmet içi eğitimin sona ermesidir.

Ayrıca okul yöneticileri hizmet içi eğitimlerin teorik olarak verildiğini, uygulama boyutuna geçilmediğini, eğitim sürecinin teknolojik araç ve materyallerle süslenmediğini bu durumun öğrenmeyi güçleştirdiğini, dolayısı ile hizmet içi eğitimlerden beklenen verimin alınamadığını savunmaktadırlar.
Hizmet içi eğitimlerden daha fazla verim alınabilmesi için öğretilmesi amaçlanan konuya dair bilimsel içeriğin zenginleştirilmesi ve konuyu anlatan eğitmenlerin alanına hakim ve donanımlı kişiler olması gereklidir.
Ayrıca hizmet içi eğitim sürelerinin daha geniş bir sürece yayılması, planlı ve programlı bir şekilde aceleye getirilmeden, konunun tam anlamıyla öğrenilmesine imkan verecek kadar süre tanımlanması gerekmektedir.
Hizmet içi eğitimlerin eğitim öğretim yılı öncesinde tüm yılın ve eğitim politikasından beklentilerin hesabı yapılarak planlanması, okul yöneticilerinin yeni eğitim öğretim yılına hazır vaziyette girmesine imkan tanıyacak şekilde ve aynı zamanda yıl içerisinde sürekli olarak eğitimin devam etmesine olanak tanınacak biçimde, mevcut okul faaliyetlerinin aksatılmadan sürdürülmesi gerekmektedir.
Hizmet içi eğitimlerin verilmesi esnasında bilgilerin teorik boyutun üstünde uygulamaya dönük, somut adımlarla yürütülmesi, uygun ortamların oluşturulabilmesi ve kalıcı olarak öğrenmenin sağlanabilmesi için gerekli olan teknolojiden ve materyallerden faydalanılması gerekmektedir.