Kamudanhaber- Ders zilinin çalması için geri sayım sürerken, CHP'den eğitimde köklü reform önerisi geldi. CHP PM Üyesi ve Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Derneği (SESADER) Başkanı Prof. Dr. Özkan Yıldız'ın koordinasyonunda akademisyen, sendikacı, yazar ve aydınların katılımıyla Burdur'da 26-28 Ağustos tarihlerinde düzenlenen eğitim çalıştayının sonuç raporuna, HABERTÜRK ulaştı. Raporda, sorunlar ve çözüm önerileri konusunda şu tespitlere yer verildi: 

FELSEFE DEĞİŞMELİ: Türkiye eğitim sistemi 2002'den bu yana alarm vermektedir. Eğitim kurumunun iflas ettiği bile söylenebilir. Belli başlı sorunlar, eğitimin dinselleştirilmesi, piyasalaştırılması ve pragmatikleştirilmesidir. Bir eğitim felsefesinin ilk sorunu "Nasıl bir insan yetiştirmeliyiz?" olmalıdır. Belli bir insan modeli tanımlanmadan bir eğitim hizmeti gerçekleştirmek mümkün değildir. Bu insan, demokratik, laik ve bilimsel bir eğitim sisteminde "sosyal ve özgürlükçü birey" olmalıdır.

AKADEMİK KOÇLUK: "Akademik koçluk" sistemi birçok sorunumuzu çözebilir. Eğitim fakültelerinde öğretim üyelerine "zimmetlenecek" bir okul, öğretim üyesini o okulu araştırma, sorunlarını çözme ve yeni bir model oluşturma zemini haline getirebilir.

OKUL MECLİSLERİ: "Okul meclisleri", ülke çapında kuramadığımız demokrasinin minyatürü, örnek modeli olarak işleyebilir. Demokratikleşen okullar kolayca bilim ve laiklik yuvaları haline gelebilir. Okullardaki tüm bileşenlerin sürece katılmaları, okulların daha fazla sahiplenilmesine yol açabilir.

ÖĞRETMEN ÜNİVERSİTELERİ: Öğretmen yetiştirme sorununu çözmek için "öğretmen üniversiteleri" kurulmalı. Eğitimde akademik başarıyı artırmak için eğitime ayrılan kaynaklar (maddi fon, bütçe vd.) OECD düzeyine çıkarılmalı.

SINAV YERİNE SÜREÇ: Eğitim sistemi sınav odaklı olmaktan çıkarılmalı, öğrencinin tüm gelişimi "süreç odaklı" izlenmeli. Sınavla yöneltme (oryantasyon) yapılmamalı.

TEMEL LİSE VE YÖK: Dershanelere dönüştürülen "temel liseler" kapatılmalı. YÖK kaldırılmalı, yerine bir koordinasyon (eşgüdüm) sistemi kurulmalı. Eleştirilen FATİH projesi sonlandırılmalı. Okullara planlı teknolojik destek verilmeli.

İMAM HATİPLER: İmam hatip yüksekokulları açılmalı. Mevzuata uygun olmayan din temelli okullar kapatılmalı. Yeni müfredatlar pilot uygulama yapılmadan uygulanmamalı. Seçmeli dersler yeniden düzenlenmeli.

PARASIZ EĞİTİME GEÇİLMELİ: Paralı eğitim kabul edilemez, parasız eğitime geçilmeli. Öğrencilerden hiçbir şekilde para toplanmamalı.

MİMARİ DÜZEN: İlkokullar en fazla 2 katlı ve yatay, ortaokullar 3 katlı ve yatay olarak inşa edilmeli. Okullar çevre için bir çekim merkezi haline getirilmeli. Haftalık ders yükü 30 saate düşürülmeli.

YENİ MODEL: 12 yıllık kesintisiz eğitim, 1 yıl okul öncesi, 5 yıl ilkokul, 3 yıl ortaokul, 3 yıl lise olmak üzere 1+5+3+3 şeklinde düzenlenmeli.

DEVLET KARŞILASIN: Eğitim çağındaki çocuklar, hiçbir ad (çıraklık, mevsimlik vs.) altında çalıştırılmamalı. Yoksul öğrencilerin tüm beslenme, barınma ve ulaşım hizmetleri devlet tarafından ücretsiz karşılanmalı. Meslek yüksekokullarına sınavsız girilmeli.

BİLİM KAFELERİ: Eğitim yöneticisi atamada liyakat aranmalı. Fransa'daki "Cafe Philosophique" benzeri "Bilim Kafe"ler kurulmalı.

DÜZGÜN KARADAŞ

HABERTURK