Kamudanhaber.net-özel

Bu araştırmada elde edilen bulgulara bakıldığında; öğrencilerin genel olarak en fazla karşılaştıkları zorba davranışlar arasında fiziksel zorbalıklar (tekme yeme, tokat yeme, yumruk yeme ve eşyalara zarar verme) yer almaktadır. 
İlköğretim öğrencilerinin fiziksel zorbalıklar dışında sözel zorbalıklara da (küfür etme, alay etme) oldukça fazla maruz kaldıkları görülmektedir. Bir diğer maruz kalınan zorbalık türü de duygusal yönde (yardımdan kaçınma) olan davranışlardır.
Öğrencilerin yarısının tüm bu zorba davranışlara neredeyse her gün maruz kaldığı sonucuna ulaşılmış öğrencilerin çok az bir kısmının yılda birkaç kez bu tür davranışlarla karşı karşıya kaldıkları sonucu ortaya çıkmıştır. Zorbalık davranışları ile öğrencilerin yarısının bu kadar sık karşılaştığı halde bazı öğrencilerin neredeyse hiç karşılaşmıyor olmasından dolayı kurban ve zorba rollerindeki öğrencilerin belli öğrenciler olduğu ve zorbalığın yaşandığı grup dışındaki öğrencilere bu tür davranışları yansıtmadıkları anlaşılmaktadır.
Ortaya çıkan zorba davranışların nedenlerine baktığımızda ise güçlü olanın zayıf olanı ezme niyetinden ortaya çıkan gerekçelerin daha fazla olduğu görülmektedir. Şiddete karşı koruması en düşük öğrencilerin bu tür davranışlara daha çok maruz kaldığı ortaya çıkmıştır. Ayrıca öğrenciler tarafından, anne- baba davranışlarının ve ev ortamındaki olumsuz atmosferinde öğrencileri zorbalığa ittiği şeklinde algılanmaktadır. Bunların dışında akranlar arasındaki çeşitli geçimsizlikler sonucu ortaya çıkan olumsuz arkadaşlık ilişkilerinin de öğrencileri zorbalığa sevk ettiği anlaşılmıştır.
Bu araştırmada, öğrencilerin büyük çoğunluğunun akranları tarafından zorbalıklara maruz kaldığı görülmüş ve bu zorba davranışların genellikle fiziksel yönde olduğu anlaşılmıştır. Zorba davranışların en büyük nedeninin ise anne-baba davranışları ve evde yaşananlar olduğu sonucu ortaya çıkmıştır.