Milli Eğitim Bakanlığı okullara ücretsiz internet bağlantısı sağlayarak büyük bir hizmet veriyor. Ancak, ücretsiz sağlanan bu internet bağlantısının niteliği okullarda özellikle ilkokul ve okul öncesi kurumlarında verimi oldukça düşürüp daha etkili ders işleyişlerinin önüne geçiyor.

Yıllardır okullara ücretsiz sunulan bu hizmet bir dönem birçok okul tarafından kullanılmıyor, okullara çekilen 2. hatlar yani MEB kısıtlaması olmayan hatlar kullanıyordu. Bu durum da kamu kaynaklarında israfa sebep olmaktaydı. Sonraki süreçte bakanlığın yayınladığı genelge ile okullarda MEB paketi haricinde hiçbir bağlantının kullanılmaması talimatı verilerek okullardaki bu 2. hatlar kapatıldı ve yalnızca MEB paketlerinin kullanılması sağlanmış oldu. Peki, Bakanlık böyle bir hizmet sağlamışken okullar neden gereksiz harcamaya sebep olan bu 2. hat yoluna başvuruyordu

Tahmin edildiği gibi en önemli sebep MEB bağlantısı ile birçok siteye erişimin kapalı olmasıdır. Bu sitelerin başında da Facebook, Twitter gibi sosyal ağlar, adult ve yasa dışı siteler gelmektedir. Bu konuda tedbir alınması doğaldır ve öğrencilerin okulda kontrolsüzce internet kullanımının önüne geçilmek istenmektedir. Ancak erişim kısıtlaması yalnızca bu sitelerle sınırlı değil. Daha birçok site ve eklenti de bu kısıtlama sebebiyle açılmamakta. Akıllı tahtalar geldiğinde sınıfta daha interaktif ders işleyeceklerini düşünen öğretmenler MEB bağlantısının sınırlı olması sebebiyle sınırlı sayıdaki site haricinde en çok kullanılan internet platformlarından öğrencilerine videolar izletemiyor, müzik dinletemiyor, bazen yaratıcılıklarını ve zekâlarını geliştirecekleri oyunlar oynatamıyor. Dersini belgesel ya da çeşitli videolarla desteklemek isteyen öğretmenler erişim engeliyle karşılaşıyor. Milyarlarca liralık büyük yatırım yapılarak sınıflarımıza takılan akıllı tahtalarla çok daha verimli ders işleyişi yapılabilecekken bu kısıtlama akıllı tahtaların da performansını düşürüyor. Teknolojiyi nerdeyse artık 4-5 yaşlarından itibaren anne babalarının akıllı telefonları ile kullanmaya başlayan bilgi ve teknoloji çağı çocuklarının sınıfta teknolojinin nimetlerinden daha fazla yararlanması bu şekilde kısıtlanmış oluyor.

Avrupa ve Amerika’da birçok öğretmen günümüz çocuklarının ilgi duyduğu sosyal medyayı dahi eğitim kalitesini artırmak için bir araç olarak kullanıyor. Mesela, bazı öğretmenler Twitter ile okuma yazma öğretirken bazı öğretmenler Facebook üzerinden öğrencilerine ödevler verip ders anlatıyorlar. Google Hangouts aracılığıyla online sınıf ortamı oluşturup öğrencilerle evlerinde sanal sınıflar oluşturuyorlar. Yani öğrencilerin ilgi alanlarından yararlanarak eğitim öğretim faaliyetlerini daha ilgi çekici hâle getiriyorlar.

İnternette kısa bir araştırma yaptığımda MEB bağlantısı ile Youtube’a girme yollar, MEB bağlantısı ile kısıtlı sitelere giriş gibi milyonlarca konu başlığının olduğunu görürsünüz. Benim aklıma bu başlıkları görünce ister öğrenci olsun ister öğretmen olsun kendi elimiz ile insanlarımızı kuralları delmeye zorladığımız geliyor.

Evet, belki ortaokul ve lise kademesinde erişimi kontrol etmek ve öğrencilerin istenmeyen sitelere girişlerini kontrol etmek zor, ancak okul öncesi ve ilkokullarda bu erişimin kaldırılmasının iyi bir gelişme olacağını düşünüyorum. En azından bu erişim engeli konusunda okul idarelerine bir filtre sistemi getirerek bazı sitelerin erişime açılıp kapatılması okul idarelerinin kontrolüne bırakabilir. Böyle bir sistemin geliştirilmesi bakanlığımız için pek de zor olmasa gerek. Eğer personelin mesai saatleri içerisinde sosyal medyayı kullanmalarının önüne geçilmek isteniyorsa bu şekildeki kısıtlama ile bunun önüne geçilmediğini belirtmek isterim. Çünkü artık neredeyse tüm çalışanlar ellerindeki akıllı telefonlar aracılığıyla anlık sosyal medyayı kullanabilmektedir. Bunun için bilgisayardaki internet paketine kimse gerek duymuyor. Bu kısıtlamaların en büyük olumsuz etkisini sınıflarda öğrenciler yaşıyor.

Umarız bakanlığımız bu sorunu en kısa sürede çözer ve bize sunulan Fatih Projesi gibi dev bir projenin kısıtlamalar ile verimsizleşmesinin önüne geçmiş olur.