Norm kadro fazlası öğretmen atamalarından sonra Milli Eğitim Bakanlığı, Öğretmenlerin özür durumuna bağlı yer değiştirme işlemleri için tercih edilebilecek kurumlar listesini yayınladı. Başvuru yapacak Eğitimciler atandığı yeni okulda norm kadro fazlası öğretmen durumuna düşebilir ya da mevcut öğretmenlerden birilerini norm kadro fazlası öğretmen olarak sıkıntıya sokabilir.

Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü Norm Kadrolara İlişkin Yönetmeliğin "Norm kadro sayıları değişen eğitim kurumları" başlıklı 26. maddesi 1. fıkrasındaki; "(1) Eğitim kurumlarının norm kadro sayılarının bu Yönetmelikte belirlenen norm kadro kriterleri çerçevesinde değişmesi halinde, değişikliğe konu olan eğitim kuramlarının norm kadro sayıları Bakanlığın uygun gördüğü tarihlerde yeniden belirlenir." hükümlerine istinaden 18/04/2016 tarih ve 4346735 sayılı yazısı ile eğitim kurumlarının norm kadrolarının güncellenmesine ilişkin iş ve işlemleri 20/04/2016-16/05/2016 tarihleri arasında gerçekleştirmişti. Bu güncelleme Eğitim kurumlarının sistemdeki MEVCUT NORM KADRO KRİTERLERİNDE OLUŞAN DEĞİŞİKLİKLERİNİN GÜNCELLENMESİ hedef gösterilmişti. Mayıs ayı içerisinde gerçekleştirilen norm kadro güncellemeleri mevcut öğrenci ve sınıf sayılarını baz aldığından 2016-2017 Eğitim öğretim yılı normu için çok da önem arz etmemiştir.

Şöyle ki 2016 Eğitim öğretim yılı bitimiyle birlikte 8. Sınıflar mezun olmuş 7. Sınıflar 8. Sınıf, 6. Sınıflar 7. Sınıf ve 5. Sınıflar da 6. Sınıf olmuş, 5. Sınıfların ise kaç şube olacağı belli değildir. Kaldı ki 8. Sınıf olan 7. Sınıfların ya da değişen diğer şubelerin de birbiriyle aynı sayıda şube olması da belli değildir. Ortaöğretim kurumlarımız için de durum bundan farklı değildir. Bu durum sadece öğretmen normuyla da sınırlı kalmayıp idareci normunun da aynı oranda etkilemektedir. O halde 2016-2017 Eğitim-öğretim yılı için okulların norm kadro durumu sıkıntı arz etmektedir. Okulların mevcut normlarının artmasında sorun gözükmese de azalması birçok sıkıntıya sebebiyet verecektir. 4 YIL ÖNCE OKULLU OLAN 60 AYLIK ÖĞRENCİLER 2016-2017 Eğitim öğretim yılında ortaokul öğrencileri olacaktır. Bu geçiş ilkokul öğretmenleri için norm kadro düşüşünü ortaokul öğretmenleri için de norm kadro artışını beraberinde getirecektir. 10-12 şube olan bir ilkokul 4. Sınıf şube sayısı bu yıl için 5-6’ya düşecek 5-6 olan ortaokul 5. Sınıf sayısı 10-12’ye yükselecektir. Burada kurumlarımızın ilgili madde gereği işlem yapması zaruriyet arz etmektedir. İlgili maddeye göre D)Güncelleme sürecinin bitiminden sonra ilgi yönetmeliğin 26 ncı maddesinin 2 nci fıkrasında; "yeni açılan eğitim kurumları ile yeni derslik/şube açılan veya kapatılan eğitim kurumlarının norm kadroları süre aranmaksızın belirlenir." hükmünden hareketle bu maddede belirtilen işlemler dışındaki norm kadro taleplerin Bakanlığımıza gönderilmemesi gerekmektedir. Denilmektedir. 

Özür grubu atamalarında belirlenen kontenjanlar için bazı okulların şube sayısının artması sebebiyle norm kadro sayısının da artacağı ancak norm kadro güncellenmediği için tercih edilecek yerler arasında yer almadığı buna karşın bazı okulların şube sayısının azalacağı için norm kadro sayısının da azalacağı ve yine norm kadro güncellenmediği için tercih edilecek kurumlar arasında yer aldığı gözükmektedir denilmektedir. Bu sebepten dolayıdır ki özür grubu atamalarında tercihte bulunacak kişilerin sıkıntıya sebebiyet vermemek adına tercih edeceği kurumlar hakkında azami ölçüde bilgi edinmesinde fayda gözükmektedir.

Devletimiz tarafından el konulan okulların ne olacağı konusunda sıkıntılar var ve Milli Eğitim Bakanlığının bir an önce çözüm üretmesi gerekmektedir. Öğretmen normu ve yönetici görevlendirme konularında elini çabuk tutması ve daha hızlı hareket etmesi gerekiyor. Yoksa eğitim öğretim yılının açılmasına sayılı günler kala bu okulların planlanması ve faaliyetlerine başlamalarında ciddi sıkıntılar yaşanabilir. Bu biran önce bu okullara öğrenci kaydı alınması ve bu okulların normlarını belirlenerek yöneticilerinin görevlendirmelerinin yapılması ve norm fazlası öğretmenleri bu okullarda değerlendirmesinde fayda gözükmektedir.

Durdu Mehmet GİRGEÇ

- - - -