İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Kazım Taycı, ürün fiyatlarının maliyetin üzerinde arttığına dikkat çekerek enflasyonda köpük olduğunu belirtti. Türkiye'de yaşanan kur artışları ve ekonomik dalgalanmalar, ürün fiyatlarının istenilen seviyelerde belirlenmesine olanak sağladığını dile getiren Taycı, minimum yüzde 20-25 arasında enflasyonda köpük olduğuna inandığını ifade etti.

Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'nin O Raporuna Sert Tepki! Kendi Siciline Baksın Dışişleri Bakanlığı'ndan ABD'nin O Raporuna Sert Tepki! Kendi Siciline Baksın

Son dönemde döviz kurlarındaki yükselişle birlikte doların 23 lirayı, euro'nun ise 25 lirayı aşması, tüketici endişelerini artırmıştır. Aynı zamanda Tüketici Fiyat Endeksi'nin mayısta yüzde 0,04 artış göstererek yıllık bazda yüzde 39,59'a gerilemesi, enflasyonun hız kesmesine rağmen ürünlere yapılan ardışık zam uygulamalarının tüketicileri endişelendirdiğini ortaya koymaktadır.

Taycı, gıda sektöründe hem TÜİK tarafından açıklanan resmi rakamların hem de reel piyasada gözlemlenen durumun farklı olduğunu belirtti. Üretici olarak enflasyonda köpük olduğuna inandığını vurgulayan Taycı, uzun süreden beri üreticilere baskı yapıldığını ifade etti.

Kazım Taycı, kur artışının yaşandığı dönemlerde ürün fiyatlarının istenilen seviyelere çekildiğini ve maliyetlerin üzerinde artışlar yapıldığını söyledi. Bu durumun enflasyon verilerine yansımadığını dile getiren Taycı, enflasyonun gerçekçi bir şekilde değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı.