Güzel şeyleri görmek gerek. Görmek yetmez, her güzel şeyin takdir edilmesi de gerek. Ve her güzel şeyin paylaşılması, güzelliklerin artmasına da katkı sağlayacaktır. Daha güzel bir dünyanın inşa edilebilmesi ise, güzelliklerin örnek alınıp tanıtılmasıyla mümkün olacaktır. Hele hele günümüzün dünyası güzelliklere o kadar muhtaç ki…

       Ülke olarak eğitim meselesinde patinaj halinde olmanın sürekli üzüntüsünü yaşamaktayız. Ancak eğitim işini sadece okullara bırakmak gibi bir yanlışın içinde olduğumuzu da çoğu kez görmezden gelmekteyiz. Eğitim işi sadece okullara bırakılarak çözülecek bir alan değil. Okullar çocuklarımıza belli alanlarda sistematik bilgi ve beceri kazanmanın yollarını gösterir. Oysa çocuklarımızın gelişip şekillendiği ortamlar daha çok okul dışı (aile/çevre/akran grupları) alanlardır. Bundan dolayı eğitim meselemizi okul dışı bileşenleri de işin içine sokarak yürütmemiz gerekir. Örneğin çocuklarımızın davranış haline getirmesini istediğimiz, okuma becerilerinin gelişimi ve okuma kültürünün kazandırılması hususundaki sorumluluğun sadece okullardan beklenmesi, bu kazanımı tek başına sağlamakta yetersiz kalacaktır. Çocukta okuma alışkanlığı ve kültürünün oluşmasının en etkili yolu, çocuğun günlük yaşam içerisinde sürekli iletişim içinde olduğu çevre ve özellikle aile ortamında okuma etkinliğinin aktif yürütülebilmesidir. Yani çocuğun kitaba karşı alaka durması için aile ortamında kitabın temel bir aktör olması gerekir.

       Diğer yandan, öğretmenlerimizin çocuklara kitap sevgisini aşılayabilmesi, kendilerinin de kitaplarla sürekli olarak iletişim halinde olmasıyla doğrudan bağlantılı bir olaydır. Özellikle temel eğitim dönemi çocuklarında davranış kazanmada en temel etken öykünmedir.  Öğretmenin meşgul olduğu her şey çocuk için modeldir. Bunun için öğrencilerde davranış kazandırmada, tavsiye/nasihatten ziyade rol model olmak en etkili yöntemdir. Çocuk, öğretmeninin kitap okuduğunu ve okuma işini sürekli yaptığına bizzat şahit olması gerekir.

        Konya Milli Eğitim Müdürlüğü okuma kültürünün yaygınlaşması ve kalıcı hale gelmesi için bazı projeleri uygulama sahasına koydu. Güzel olan bu çalışmaların evvela takdir edilmesinin yanında, bu alanla ilgili duyarlılığın artması ve örnek alınması amacıyla bu konuyu gündeme getirme gereği duydum.

       Konya Valiliği himayelerinde Büyükşehir Belediyesi ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde hazırlanan "Konya İnsan Mektebi Okuma Davamız" projesi kapsamında "Öğretmen Kütüphanesi" Projesini gündeme getirmek suretiyle 1430 kütüphane ve 50.494 kitap öğretmenler odasında yerini aldı. Kitaba yönelik alakanın arttırması için tüm eğitim camiasında bir heyecan oluşturdu. Tüm öğretmenlerimiz bu projeye gönülden destek vererek kayda değer miktarda kütüphane ve kitap sayısına ulaşıldı.

       Aynı proje kapsamında, her akşam 20.23 ile 20.53 saatleri arasında “Ailemizle Birlikte Okuyoruz” projesi gündeme geldi. Projenin yürürlüğe girmesiyle birlikte sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımlara bakıldığında ebeveynlerin projeye gönülden destek verdikleri rahatlıkla söylenebilir.

       Şunu da ifade etmek gerekir ki; yapılan projelerde sonuç alabilmek, projelerin sürdürülebilir olmasının sağlanmasına bağlıdır. Bunun için, yapılan etkinliklere yönelik heyecanın canlı tutulması, özellikle okuma işinin sürekli takip edilmesi ve ek projelerle desteklenmesi gerekir. Süreklilik arz etmeyen faaliyetlerden netice almak pek mümkün olmamaktadır.

       Belki de insanın en müstesna keşfi yazıyı bulmasıdır. İnsanın kendi kültürünü kalıcı hale getirip gelecek nesillere aktarması yazı ile birlikte mümkün olmuştur. Yine insanı müstesna kılan en temel özelliği ise düşünebilme becerisidir. Düşünme becerisinin gelişmesi içinde insanın kavram ve sembolleri fark etmesi ve bunu sağlaması için de aktif düzeyde okuması gerekir. Okumak, yeni/farklı dünyalara kapı aralamaktır. İnsan okuyabildiği oradan tekâmülünü tamamlayabilir. Toplum olarak okuma kültürünün yeni nesillere kazandırmak olduğunun farkında olmak zorundayız. Okuma kültürünün gelişimine yönelik olarak gündeme getirilen bu projelerden dolayı, Konya Valiliği, Büyük Şehir Belediyesi ve Konya Milli Eğitim Müdürlüğünü tebrik ederiz.

Zafer Özer-Maarif Müfettişi