İnsanların tek hedefi kalmış. Bu hedefe ulaşmanın yolunu herkes kabul etmez. Bazıları ne olursa olsun ben olayım derdindeler. Yükselme, statü almada.

Tarih okumak gerekiyor. Olayların iç yüzünü kavramak için ayrıca tecrübe de bulunursa ,ikisi bir arada olması insanın zihni zenginliğini arttırır.

Tarih bilgisi değerlidir. Benim için İslam tarihi önceliklidir. Kişiler arası ilişkilerde, toplumsal işleyişte peygamberimizin hayatından kesitlerle yolumu, yönümü bulmaya çalışırım.

Yeni öğrendiğim ve bu kadar mı dediğim olaydan bahsetmek istiyorum. Peygamberimizin amcası Abbas’dan konuyu açmak isterim.

2. akabe biatın da o şiddetli eziyetlerin nefes akmanın bile suç olduğu. Zulmün karanlığının çöktüğü günlerdendi ama hep karanlıktı, müşriklerin bizzat takip ettikleri dönemde Abbas peygamberimizin yanında yer alır.

Yalnız bırakmaz. 

İslam’a girmediği halde insanlık adına geceleyin akabeye gider.

Orada Medine'lilere kısa konuşma yaparak, hitap eder. Hep peygamberimizin yanındadır. Peygamberimizi koruma konusunda onlardan söz alır.

Abbas Mekke’dedir. Kureyş Müslümanlara saldırı yapmak için ordu hazırlamaktadır. Medine 'de ki Müslümanların bu organizasyondan haberleri yoktur.

Mekkeli müşrikler bin kişilik kendilerinden, iki bin kişilikte paralı asker olmak üzere üç bin kişilik orduyu toplamışlardır.

İşte bu olayı peygamberimize bilgi veren Abbas’tır.  Abbas Mekke şehrinde ikamet etmektedir.Peygamberimiz yeğenidir.

Bu haberin doğrultusunda Müslümanlar savaşa hazırlanırlar.

Savaşlarda da daima yanındadır.

Mekke ‘nin fethinden önce hicret için yola çıkar. Peygamberimiz kendisini Abbas’ı  en son muhacir olarak tanımlar. Bundan sonra din için Medine ‘ye gidenler muhacir olamazlar.

Mekke fethedildi.

Amcası Abbas beklenti içindedir. Beklentisi ise Mekke şehrinin yönetimidir.    Amcası olduğundan yöneticiliği kendisine vereceğinden emin gibidir.

Peygamber efendimiz” işlerinizi ehline veriniz” kuralı gereği işi hak edene vermiştir.

Amcası da darılmamıştır.

Bunu yeni okudum, yeni öğrendim.

Muaz b. Cebeli yönetici olarak gönderdi. Muaz b. Cebelin engeli var mıydı?

Medine’ye peygamberimize vekâlet eden Ümmi  Mektum’un engeli var mıydı?

Günümüzde de devlet yönetimlerinde haber olan, Amerika da belediye başkanını hatırladım.

Neydi özelliği gözleri zor görüyordu.

Mekke’nin fethi sonunda yirmi yaşındaki kişiye işi emanet eden peygamberimiz hepimizin peygamberidir.

Hangi konu olursa olsun işin ehlini bulmak gerektiğini anladım.

Yoksa yanlış mı anladım?