GÜZEL ÜLKEMİN YARAMAZ ÇOCUKLARI
 

Dertliyim arkadaşlar.
 

Ülkemdeki seviyesizlik hakikaten üzüyor beni. 
 

çevremizde herzaman rastladığımız çoğu kez başımızı çevirip geçtiğimiz birsürü " İĞRENÇLİKLER" manzumesi var.
 

Hangisinden başlasam? 
 

Öncelikle şu yere tüküren "kırolarla" başlıyayım. Afrikada bile az görülür bir davranış bu. Hâlâ ama hâlâ yere tüküren bir türkün olabilmesini hatta ne tükürmesi, sümkürebilmesini aklım almıyor. 

En iyisi her maddeyi yorumlamaya girmeden tek tek yazmak. Her bir maddenin görünmez parantezindeki "biiipli" cümlelerimi siz hayal edersiniz artık. Hayal gücünüze bırakıyorum.

Yere tükürenler. 
 

Pervasızca sümkürenler. 
 

E-5 te arabanın camından elini/kolunu çıkaranlar.  
 

Modifiye arabada müziği sonuna kadar açan orangutanlar. ( Modifiye olmasa da açanlar var. Onlar da orangutan) Siz de, arabanız da, müziğiniz de gerçekten çok çirkinsiniz. 
 

Seyir halindeyken arkadan gelip dibine kadar yanaşıp tampona yapışanlar. Selektör yakan sabır yoksunu saygısız magandaları saymıyorum. 
 

Makas atanlar. Ya tımarhaneliksiz ya da hapishanelik. Olmadı adam akıllı dayaklıksınız. 
 

Caddeleri ya da otobanları babasının malı sanıp sigara izmaritini ya da sigara paketini atanlar. 
 

Arabanın camından çaktırmadan birer ikişer ne kadar çöp varsa fırlatanlar.
 

Karşıdan karşıya geçerken yolu enlemesine değilde boylamasına tin tin tin geçen hipotenüsçü ablalar. Sizi beklerken çatlıyoruz be! Bari hızlı geçin biraz. Bi de korna çalınca bakın..
 

Hele aynı masadaysak tam bir işkence benim için; yemeğini döke saça yiyenler. Tabağında yemek bırakanlar. ( Arkadaş aileniz size hiç mi insanlık öğretmedi. Masadan bi kalkıyorsunuz, orada hayvan mı yemek yemiş insan mı belli değil!) 
 

Restoranlarda yüksek sesle konuşanlar. 
 

Ağzı sigara kokan ya da koltuk altları ekşi ekşi kokan "deo stick/deostik" kullanma özürlü garsonlar. ( Sarı dişleri ve mikrop yuvası tırnakları saymıyorum bile)  
 

Lokantalarda yemek yerken seni lafa tutan restoran patronları.  
 

Evin eşiğine ayakkabıyla basanlar. 
 

Eve ayakkabıyla, evin dışına da ayakkabısız basan hanzolar kategori üstü oluyorsunuz, haberiniz olsun. 
 

Asansörde sigara içenler. 
 

İzmariti fırlatıp son fırtını içinde tutup otobüse öylece binip dumanın bi kısmını içeriye üflemeği maharet sanan denyolar. 
 

Terli yanaklarıyla samimiyet gösterip öpüşenler, kafa tokuşturanlar. 
 

Islak elle tokalaşanlar. ( özellikle abdest alanlar için söylüyorum. Arkadaşlar ellerinizi adam gibi kurulayın ondan sonra musafaha yapın lütfen. Daha ilk saniyede soğuyorum sizden.) 
 

Lavaboyu temizlemeden çıkanlar. ( Detaya girmicem. Bayanlar var aramızda.) 
 

Tuvalet kağıdında gördüğüm dört parmak izi çıldırtıyor beni. 

Kardeşim taharetli elinle niye o kağıdı koparıyorsun! Elini ıslatmadan adam gibi ihtiyacın olan kağıtlarını önceden koparsana! 
 

Nasıl beceriyorlarsa "klozeti ıslatanlar." 
 

Başkasının arabasına binince arabanın orasını burasını kurcalayan fazla samimi abiler. Radyo ayarlarını değiştirmeyin lütfen. Tekrar kanalları buluncaya kadar canımız çıkıyor yahu..
 

Selamlaşmayı bilmeyenler. (Bi zaman asansördeyiz. Sîmâen tanıyorum, komşumuzdu. Karşılaştık. Merhaba dedim. Adam tanışıyor muyuz dedi. Özür dilemek zorumda kaldım.  Selam vermeden de nasıl tanışacaksak!) 
 

Facebook ta yemek paylaşanlar, sofra-ziyafet şovu yapanlar. Görgüsüzlükte rekor kıroyorsunuz. Ayıptır yapmayın. Nerede ne yediyseniz sizin olsun. Paylaşmayın. 
 

Kıymetli dostlar biliyorum bu listeye sizler de eklemeler yapabilirsiniz. Hepsi hayatın içinde öyle ya da böyle rahatsız olduğumuz ama aynı toprakları paylaştığımız bizden birilerinin karikatürize halleri. 
 

Herkes dilediği gibi yaşayabilir elbette. 

Ama şaka bir yana gerçekten bu saydıklarım bizim insani kalitemizi göstermekte. Ahlaki köklerimizdeki arızaların dışa vurumu. Terbiye noksanlıklarımızın kontrolsüzce tezahür edişi. 
 

Temiz, tertipli, görünürde- görünmezde ahlaklı olduğumuzda "insan" oluruz biz.

Her aşamada hayatın tümünü kapsayacak şekilde "ADAP VE EDEP " dersleri tüm topluma  verilmeli. 

İnsan olduğumuzda; işte o zaman hayat tadından yenmez. 
 

Anneler, babalar, öğretmenler, hocalar, imamlar! Lütfen zül görmeyin, öğretin bunları çocuklarınıza, öğrencilerinize, cemaatlerinize. 
 

Yasaklar toplumsal nizamı, ayıplar ahlaksal nizamı tesis eder. Ahlakın olmadığı yerde insanlık ve huzur olmaz. Adapsızlık ve Edepsizlik hoşgörülürse başı çevirip bana ne denirse düzeltilemez.
 

Hayırlı haftalar diliyorum.