Corona virüsüyle ilgili son dakika haberleri gelmeye devam ederken dünya genelinde ölü ve vaka sayıları da giderek artıyor. Son açıklanan verilere göre corona virüsü nedeniyle 21 bin 293 kişi hayatını kaybederken vaka sayısı da 471 bin 518'e yükseldi. Çin'de başlayan fakat tüm dünyaya yayılan virüs en çok da İtalya'yı vurdu. İtalya'da ölü sayısı 7 bin 503'e çıktı. Vaka sayısı da 74 bin 386 olarak açıklandı.

TÜRKİYE'DE CORONA VİRÜS VAKA VE ÖLÜ SAYISINDA SON DURUM

Türkiye'de ise son durum gece saatlerinde Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklandı. Bakan Koca Twitter'dan yaptığı açıklamada, "SON 24 SAATTE 5.035 test sonuçlandı. 561 tanı kondu. 15 hastamız hayata veda etti. Bugüne dek kaybettiğimiz hasta sayısı 59. Toplam hasta sayımız 2.433. SAYILAR, KAYIP ACISINI, ENDİŞEYİ İFADE EDEMEZ. Sıfır riskle yaşamaya çalışalım. Bizi hayata tedbir bağlar" dedi.

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise Türkiye'nin önünde 3 senaryo olduğunu vurguladı ve çarpıcı uyarılarda bulundu:

TÜRKİYE'NİN ÖNÜNDE 3 SENARYO VAR

Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi ve Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan özel bir televizyon kanalında corona virüsüyle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Türkiye'nin önünde 3 senaryo olduğunu ifade eden Prof. Ceyhan hastalığın ne kadar süreceğini ve biteceğiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Prof. Ceyhan'ın anlattığı ilk senaryo hiçbir önlemin olmadığı, okulların açık olduğu, herkesin günlük yaşamını sürdürdüğü bir Türkiye'ye aitti. Prof. Dr. Mehmet Ceyhan bu durumda salgının 2,5 ay gibi bir sürede sona ereceğini belirtti ve "Bu sürede insanların yüzde 50 kadarı hastalığı geçirir, sağlık sistemi çöker ve çok fazla sayıda ölüm olur" dedi.

Prof. Ceyhan, bütün önlemlere yüzde yüz uyulması, hiçbir açık verilmemesi, herkesin evine kapanması halinde ise salgının 2 ay içinde biteceğini vurguladı.

"TÜRKİYE BU İKİ SENARYONUN ARASINDA BİR NOKTADA"

Türkiye'nin bu iki senaryonun arasında bir noktada bulunduğunu belirten Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "Bu durumda salgın bir, bir buçuk seneye uzayabilecek bir sürede bitebilir. Ne kadar kısa sürede biteceği de bizim kontrol tarafına ne kadar yakın olacağımıza bağlı. Örneği yüzde 95 uyarsak bu iş 3-4 ayda biter. Yüzde 70-80 uyarsak 7-8 ayda biter." diye konuştu.

Halkın bu kurallara ne kadar uyacağının bilinemediği için ne kadar sürede salgının biteceğinin bilinemediğini işaret eden Mehmet Ceyhan halkın önlemlere yüzde yüz uyması halinde ise ölümlerin çok az olacağını söyledi.

"KORONAVİRÜS TEDBİRLERİ HEMEN SONLANDIRILMAMALI"

Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, koronavirüs tedbirlerinin hemen sonlanmayacağını ise Çin örneği ile açıkladı. Vuhan'da salgının sönümlendirildiğini ancak Çin 'in diğer bölgelerinde virüsün bulaşmadığı çok sayıda insan olduğunu ifade ederek, bu bölgelere ilişkin önlemlerin sürdüğünü işaret etti.

Salgının gerçek manada sonlanmasının ise ya tüm insanların virüsle enfekte olması ya da aşısının bulunup herkesin aşılanması ile mümkün olduğunu belirten Prof. Ceyhan, bir diğer ihtimalin ise 8 ayda mutasyon geçiren Sars'ta olduğu gibi Kovid-19'un da değişim geçirerek bulaşma özelliğini kaybetmesi olduğunun altını çizdi.