Korona virüs nedeniyle insanlar evden çıkamamakta ve pek çok işyeri kapanmış durumdadır. Çalışanların birçoğu ücretsiz izne çıkarılmıştır ve bu durumda çalışmadan, para kazanamadan evde durmak zorunda kalmışlardır. Devlet tarafından bu kişilerin belirli şartlara uyması halinde sosyal yardım desteği adı altında yardım sağlanmaktadır. Bu kişilere belirli bir maaş verilmektedir.

Sosyal Yardım Desteğini Alabilmek İçin Şartlar Neler?

Bu yardımı alabilmek için istifa etmemiş olmanız gerekiyor. İşveren tarafından işten çıkartılmış olma şartı bulunmaktadır. İşsizlik maaşı da denen bu yardımdan yararlanabilmek için iş yerinin sizin ile sözleşmesini iptal etmiş olması gerekmektedir. İşyerinde disiplinsizlik nedeniyle çıkarılmamış olmanız da aranan şartlar arasında yer alıyor. Aranan bir diğer şartta işten sizi çıkartmadan önce o iş yerinde en az 4 ay boyunca çalışmış olmanız gerekmektedir. 3 yıl içerisinde de 600 iş günü sigortanızın yatmış olması da şartlar arasında yer alıyor. Belirtilen şartlara uyuyorsanız, bir ay içerisinde e- devlet sisteminden, şahsen ve İş Kur üzerinden işsizlik maaşı başvurusu yapabilirsiniz. İŞKUR başvurularına bir ay gecikmiş iseniz bu durumda İŞKUR önceki ay çalışmışsınız gibi düşünür ve size aylık maaşı o şekilde hesaplayarak verir. Bu nedenle hızlı hareket etmeniz de fayda var.

İşsizlik Maaşı Alanların Sigortası Yatar Mı?

İşsizlik maaşı alıyorsanız, devlet daha önce çalıştığınız zamanlarda aldığınız brüt maaşa göre oranlar ve SSK primlerinizi yatırır. İşsizlik maaşı alanların da bu sayede sigortası yatar ve devlet hastanelerinde ücretsiz şekilde muayene işlemini gerçekleştirebilir. SSK primleri maaş dışında yatmaktadır. Sizin yatırmanıza gerek yoktur. Devlet tarafından maaşınızdan kesinti olarak alınır.

İşsizlik Maaşı Ne Kadar Süre Boyunca Alınabilir?

İşsizlik maaşı almak için şartlara uyuyorsanız, maaş süreniz yatmış olan sigorta prim gününüze göre değişiklik göstermektedir. 600 iş günü çalışan biri 6 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir. 900 gün çalışan biri 8 ay boyunca işsizlik maaşı alabilir. 1080 gün çalışmış olan biri 10 ay işsizlik maaşı alabilmektedir.

İşsizlik Maaşları Nasıl Hesaplanır?

İşsizlik maaşı hesaplanırken, çalıştığınız yerde son 4 ay boyunca maaşınızın ne kadar olduğu hesaba katılır. Bu aylar içerisinde aldığınız brütün %40 oranı işsizlik maaşı olarak hesaplanmaktadır. Ancak işsizlik maaşınız yüksek miktarda maaş almış olsanız bile asgari ücretin %80 ini geçmemektedir. İşsizlik maaşı 2020 yılında 1168 TL olarak hesaplanmıştır ve asgari ücreti geçmemektedir. En yüksek asgari ücret 2354 TL’dir. İşsizlik maaşları her ayın 5 inde yatmaktadır. Başvuru yapıldıktan sonraki ayda paranız yatacaktır. Maaş PTT üzerinden alınmaktadır.

İşsizlik Maaşı Kesintiye Uğrar Mı?

İşsizlik maaşı alanlar nafaka ve icra nedeniyle işsizlik maaşlarının kesilip kesilmeyeceğini merak ediyor. İşsizlik maaşına damga vergisi hariç bir kesinti yapılamamaktadır. İşsizlik maaşının kesildiği bazı durumlar bulunmaktadır. Bu durum işsizlik maaşını alan kişiden kaynaklanmaktadır. Kişi eğer sigortalı ya da sigortasız bir yerde çalışıyorsa ve kişinin çalıştığı ortaya çıkmışsa bu durumda kişi ihbar edilir ve işsizlik maaşı kesilir. Kişi eğer İŞKUR tarafından yönlendirildiği işte çalışmazsa veya kursa katılmazsa bu durumda da işsizlik maaşı kesilir ve bir daha bu maaşı alamaz.

İşsizlik Maaşı İçin Nereye Başvurulur? Ücretsiz işe çıkarılan insanların sayısı korona virüs nedeniyle arttı. İnsanlar evlerinde kalıyor ancak maddi gelirleri yok. Bu nedenle işsizlik maaşı almak isteyen vatandaşlar bunun için İŞKUR üzerinden kısa çalışma ödeneği şeklinde maaş alabilmektedir. Başvurular İŞKUR’a yapılmaktadır. İŞKUR Kısa Çalışma Ödeneği İŞKUR tarafından ücretsiz izne çıkarılan çalışanlara destek verilmektedir.

Bu desteği alabilmek için çalışma süresinin haftalık en az 3 de bir oranında azaltmış olması veya çalışma durumunun en az 4 hafta ile en fazla 3 ay gibi bir süre ile durdurulmuş olması gerekmektedir. bu kişiler Kısa Çalışma Ödeneği alabilmektedir. Bu ödenekten yararlanmak için en önemli şart iş yerinin korona virüs nedeniyle geçici olarak kapatılmış olması gerekmektedir. Daha sonra geçici olarak kapatıldığı İŞKUR’a kısa çalışma talep formu gönderilir.

Gönderilen bu formu İşkur değerlendirir ve değerlendirmeyi sonuçlandırır. İş yerinin bu ödenek için başvuru yapıp yapmadığı kontrol edilmelidir. Başvuru yapılmışsa ücretsiz izne çıkarılmış olan çalışanlar maaşı alabilmektedir. İŞKUR tarafından verilen işsizlik maaşı aldığınız maaşın brütünün %60 ı şeklinde verilmektedir. Maaş her ayın 5 inde yatırılmaktadır. Maaşınızı PTT üzerinden alabilirsiniz. Kısa Çalışma Ödeneği en az 3 ay verilecektir ancak süre 6 aya kadar artabilir.

Güncel kararlar Cumhurbaşkanlığı tarafından açıklanacaktır. Tüm dünyayı sarmış olan korona virüs nedeniyle bu karar alınmış ve uygulamaya geçilmiştir.