Cem Kınay yaptığı açıklamada  turizm sektöründe sık sık konuşulan "her şey  dahil" sisteminin yaklaşık 30 yıl önce Türkiye'nin hayatına girdiğini söyledi.
 
Sistemin Türk turizmine devrim yaşattığını ifade eden Kınay, "Her şey  dahil paketi, Türkiye'nin dünya turizmindeki en önemli silahlarından birisi oldu.  Geçtiğimiz 30 sene Türkiye, turizmde sınıf atladı, dünyanın en önemli ülkeleri  arasına girdi. En iyi uygulayan ülke Türkiye, en iyi uygulayan kent ise Antalya  oldu." diye konuştu.
Gelinen noktada özellikle yeni neslin her şey dahil sistemine ilişkin  beklentilerinin değiştiğini belirten Kınay, şu değerlendirmede bulundu:
 
"Görünen o ki her şey dahil de önümüzdeki dönemde biraz dönüşüme  uğrayacak. Bu tabii tüketicinin arzusuyla olacak. Ne istiyor, neleri kullanmıyor,  bunu masaya hep beraber yatıracağız. Bir taraftan şu konuşuluyor, her şey dahilde  misafir otelde kaldığı için Türkiye'nin diğer özelliklerinden faydalanılmıyor.  Aslında dünya klasmanında Türkiye, Anadolu tarihiyle, coğrafyasıyla,  gastronomisiyle, müziğiyle, kültürüyle en büyük farklılık oluşturan ülkelerden  birisi. Dolayısıyla yapılacak işlerden birisi de bundan sonra her şey dahil ile  tarihi, kültürü, sanatı, gastronomiyi daha nasıl birleştiririz, bunu nasıl dahil  bir paket haline getirebiliriz ve diğer ülkelerle aramızdaki farkı nasıl  aşabiliriz, buna kafa yormamız gerekiyor."
 
"Türkiye, holistik tatili sunabilecek ender ülkelerden birisi"
 
 Kınay, turizmde dünyada yerele, öze yönelik bir dönüş olduğunu  söyledi. Yerel özelliklerin ön plana gelmeye başladığını dile getiren Kınay,  artık misafirlerin gittikleri bölgelerde yerel yemekleri, yerel müziği aradığını  ve insanlarla daha fazla irtibat içine girmek istediklerini kaydetti. Turistlerin  yabancı insanların kültürleriyle tanışmak, tarihi yerleri gezmek istediklerini  anlatan Kınay, Türkiye'nin ise yeni gelişen bu trende en uygun ülke olduğunu  belirtti.
 
"Türkiye, 'bütünsel' dediğimiz holistik tatili sunabilecek ender  ülkelerden birisi." diyen Kınay, turizm sektörünün bu potansiyeli en iyi şekilde  değerlendirmesi gerektiğinin altını çizdi.
 
Her şey dahil sisteminin bu unsurlarla geliştirilebileceğini aktaran  Kınay, şunları söyledi:
 
"Misafirleri otelin dışına çıkararak, otelin dışındaki restoranlardan,  tarihi yerlerden, sanatsal etkinliklerden faydalanmasını daha iyi bir strateji  ile sağlayabiliriz. Burada tabii bölgelerin dijital platformlar kurması ve o  dijital platformlarda bütün bu katmanların dahil olması gerekir. Yani sadece  oteller değil, pazardaki arkadaşın da dükkanda çalışan arkadaşın da berberin de  herhangi bir müzenin de tüm katmanların içinde olacağı bir dijital platform  yörenin, yerelin dünyayla buluşmasını sağlayabilecek en kısa ve en ucuz yol."
 
Otellerin içinde sunulan her şey dahil paketine, otel dışındaki  unsurların da eklenmesi gerektiğine işaret eden Kınay, ülkenin, kentin tarihi  değerleri, sanatsal etkinlikleri, gastronomisine ilişkin aktivitelerin de her şey  dahil paketi içine alınabileceğini bildirdi.
 
Kınay, tüm bu unsurların her şey dahil sisteminin sınırlarını  geliştireceğini, değerine artı bir değer katacağını ifade ederek, tüm unsurlar  birleştiğinde her şey dahil sisteminin daha da ayrıcalıklı hale geleceğini  kaydetti.
 
Yemeğin, kumun, güneşin, denizin dünyanın birçok yerinde var olduğunu  belirten Kınay, Türkiye'yi diğer ülkelerden ayrıştıran özelliklerin her şey dahil  sistemi ile bir paket halinde sunulabileceğini belirtti. Ayrıca 30 yıldır yaşanan  tecrübelerden faydalanılarak misafirlerin kullanmadığı unsurların da her şey  dahil sisteminden çıkarılması gerektiğini söyleyen Kınay, bu konseptin yeniden  ele alınması gerektiğini vurguladı.
 
 "Hedefler sadece sayısal olmamalı"
 
Türkiye'nin 2023 yılı için belirlediği 70 milyon turist, 70 milyar  dolar turizm geliri hedefine değinen Kınay, Türkiye'nin bu rakamları çok  rahatlıkla yakalayabileceğini hatta üstüne çıkabileceğini belirtti.
 
Türkiye'nin geliri artırıcı, nitelikli turistin gelmesini sağlayan,  sunduğu ürünlerin içindeki niteliği daha kaliteli hale getirme konusuna  odaklanması gerektiğinin altını çizen Kınay, "Hedefler sadece sayısal olmamalı,  kaliteli, nitelikli hedefler olmalı. Çünkü Türkiye gerçekten holistik tatili  sunabilecek bir ülke. Dolayısıyla hem fiyatların artmasını hem de kişi başı olan  gelirlerin artmasını sağlamamız lazım. Burada da nitelikliği muhakkak  yükseltmemiz ve çeşitlendirmemiz gerekiyor." ifadelerini kullandı.
 
Cem Kınay, nitelikli turisti çekmek için de dijital platformun çok  önemli olduğunu bildirdi. Lükse meraklı ve daha üst gelir grubu gezginlerin  interneti daha çok kullandığına işaret eden Kınay, bu grubun sosyal medyayı daha  çok kullandığını, tavsiyeler aldıklarını ve orada belirtilenlerden çok  etkilendiklerini kaydetti.