Türkiye’nin bazı bölgelerinde yetişen sumağın sağlık açısından pek çok faydası vardır. Sumak bitkisinin meyvesi toplandıktan sonra öğütülür ve baharat haline getirilir. Yemeklerin yanında en fazla kullanılan baharatlardan olan sumak, ekşi tadıyla yiyeceklerin kokusunu gidermektedir.

Sumak Türkiye’nin bazı bölgelerinde yetiştirilmektedir ve 150’den fazla çeşidi vardır. Bu ürünlerden yalnızca 2 tanesi gıda için kullanılmaktadır. Doğal alanlarda yetişen sumağın bazı türleri zehirlidir.

Sumak Nerelerde Yetişir?

Sumak bitkisi 2 veya 3 metre boya ulaşabilmektedir ve sonbaharda kırmızıya benzeyen meyveler veren bir çalı türüdür.

Dikey olarak büyüyen koyu kırmızı meyvelere ve yeşil yapraklara sahiptir.

Sumak Türkiye’de Akdeniz, Ege ve Marmara bölgesinde yetişmektedir. Sumağın Faydaları Sumağın en fazla bilinen özelliği iştah açmasıdır ve antioksidan özelliği sayesinde hastalıklara karşı etki göstermektedir.

Sumağın genel faydaları şunlardır: - Sumak suyla birlikte gargara yapılırsa diş etindeki kanamaları gidermektedir. - Toksinlerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. - C vitamini açısından zengin olan sumak, grip gibi kış hastalıklarına karşı etki göstermektedir. - Spordan sonra oluşan kas ağrılarını azaltmaktadır. - Adet döneminde krampları gidermektedir. - Bazı bakterilere karşı etkili olduğu için meyve ve sebzeleri dezenfekte ederken kullanılır.

Sumağın Zararları Doğada yetişen bazı sumak türleri zararlıdır. Sumağın çok fazla tüketilmesi kabızlık, mide ve bağırsak hastalıklarına neden olabilir. Kronik hastalığı olan kişilerin çok fazla sumak tüketmemesi tavsiye edilmektedir.

Sumak Çayı Nasıl Hazırlanır?

Sumak çay halinde de tüketilebilir. Sumak çayı grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıkları gidermektedir. Sumak çayını hazırlamak için ilk olarak bir çaydanlığın içine yarım litre su ve üzerine de bir çorba kaşığı sumak eklenmelidir. Sumak su karıştırılmalıdır ve sonrasında kısık ateşte kaynatma işlemi yapılmalıdır. Kaynamanın ardından süzülerek sıcak ya da soğuk suyla tüketilmelidir.