Piyasada herkesin tercüman olabileceği düşüncesi olduğunu unutmayın

Çevirmenlik desteği alan özel şirketlerin büyük çoğunluğu; özellikle kendi alanlarını tanıyan ve mesleki terminolojilerine hakim tercümanlarla çalışmayı tercih ediyorlar. Çünkü böylelikle sıfır hatalı bir çeviri desteği alabiliyorlar. Dolayısıyla sektörde; farklı sektörel deneyime sahip kişilerin varlığı kaçınılmaz oluyor. Online Tercüme Bürosu Çevirimvar çeviri kordinatörü Ebru Erdemli, dil bilen herkesin tercüme yapabileceği gibi yanlış bir algı mevcut diyerek durumu özetliyor. Bu durum hem tercüme kalitesine hem de piyasa fiyatlara yansıyor.

Tercüme bürosu açmak veya kendi işinizi kurmak için acele etmeyin

Serbest zamanlı ya da bir tercüme bürosuna bağlı olarak çalışmaya başladığınız sektörde, zamanla kendi işinizi kurmak isteyebilirsiniz. Çevreniz genişledikçe ve çevirileriniz yeni işler için referans oldukça bu isteğiniz giderek artabilir. Kendi işinin patronu olmak elbette ki çok keyiflidir ancak zorlukları da mutlaka hesaba katılmalıdır. Bu yüzden; mümkün olduğunca deneyim kazandığınızdan ve mali anlamda kendinizi daha güvende hissettiğinizden emin olmanız gerekir. 

Kendinizi geliştirmeye zaman ayırın

Dilin yaşayan bir olgu olduğu asla unutulmamalıdır. Dolayısıyla sürekli kendinizi geliştirmeniz ve yeniliklere açık olmanız çok önemlidir. Mümkün olduğunca film-dizi izleyerek ve çevrimiçi sitelerde içerik tercümeleri yaparak, kendinizi sürekli güncel tutabilirsiniz.  

Olabildiğince farklı alanda tercüme yapın

Tercüme sektöründe, staj sürenizin uzunluğuna takılmayın. Filmden makaleye, kitaptan resmi evraklara kadar, mümkün olduğunca her alanda “en iyisi” olmaya odaklanın. Böylelikle uzun vadede, her alanda tercih edilen tercüman olmanız kaçınılmaz olur.

Zengin olma hayalini bir süreliğine erteleyin

Sektöre atıldığınız ilk yıllar, çok fazla çalışabilir ama emeğinizin karşılığını maddi anlamda alamayabilirsiniz. Böyle bir durumda asla pes etmeyin! Pek çok kişinin kendine yer bulmaya çalıştığı bu sektörde; öncelikle mesleki açıdan mümkün olduğunca deneyim kazanmayı önemseyin. Böylelikle zaten maddi kazanç da beraberinde gelecektir.