İşledikleri fiil veya haller nedeniyle Devlet memurları hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verilmesi ve/veya uygulanması da söz konusu olabilmektedir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda, memurlara verilecek disiplin cezaları, işlenen fiil veya halin niteliğine ve ağırlık derecesine göre beş grupta düzenlemiş ve ağırlık bakımından dördüncü sırada kademe ilerlemesinin durdurulması cezası yer almaktadır.

Öte yandan, disiplin hükümlerine aykırı hareket eden Devlet memurlarına, işledikleri fiil veya halin niteliğine ve ağırlık derecesine göre belirlenmiş olan disiplin cezalarından birisi verilmekte ancak, verilen bu cezalar memurlar hakkında bazı hallerde bir derece hafif ya da bir derece ağır disiplin cezası şekilde uygulanmaktadır.

Ancak, memurlar hakkında bir alt disiplin cezası ya da bir üst disiplin cezası uygulanması, işlenen fiil veya hali ve verilecek disiplin cezasını değiştirmemekte, sadece verilmiş olan cezanın uygulanış şeklini değiştirmektedir.

Disiplin cezalarının kademe ilerlemesinin durdurulması şeklinde uygulandığı durumlar

-Aylıktan kesme cezasını gerektiren bir fiilin 10 yıl geçmeden yeniden işlenmesi (tekerrür) durumunda, memur hakkında bir derece ağır ceza olan kademe ilerlemesinin durdurulması cezası uygulanır. Aylıktan kesme cezasını gerektiren başka fiillerin 10 yıl içinde işlenmesi durumunda ise aylıktan kesme cezasının üçüncü uygulaması kademe ilerlemesinin durdurulması şeklinde olur.

-Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren bir fiili işleyen memur hakkında, alt ceza uygulamasına gidilmeyecek ise doğrudan kademe ilerlemesinin durdurulması cezası uygulanır.

-Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren bir fiilin 10 yıl geçmeden yeniden işlenmesi (tekerrür) durumunda, memur hakkında bir derece ağır ceza olan Devlet memurluğundan çıkarma cezası uygulanır. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren başka fiillerin 10 yıl içinde işlenmesi durumunda ise kademe ilerlemesinin durdurulması cezasının üçüncü uygulaması Devlet memurluğundan çıkarma şeklinde yapılır.

İlerleyebileceği son kademede olan memur hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası uygulanması

Eğitim durumları itibariyle yükselebilecekleri en üst derecenin son kademesine ulaşan memurlar hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası uygulaması durumunda, maaştan kesinti yapılması veya Devlet memuriyetinden çıkarma sonucuyla karşılaşılabilmektedir.

**İlerleyebileceği son kademede olan memur hakkında verilen aylıktan kesme cezasının tekerrür nedeniyle kademe ilerlemesinin durdurulması şeklinde uygulanması durumunda, memurun aylığından (brüt aylığın 1/4 - 1/2 oranı sınırları içerisinde) kesinti yapılır. Aylıktan kesme disiplin cezasının tekerrürünün sonraki uygulamalarında da yine memurun aylığından (brüt aylığın 1/4 - 1/2 oranı sınırları içerisinde) kesinti yapılır.

**İlerleyebileceği son kademede olan memur hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildiğinde, geçmiş hizmetleri sırasındaki çalışmalarının olumlu olması ve ödül veya başarı belgesi almış olmaları halinde bir derece hafif ceza olan aylıktan kesme cezası uygulanabilir. Bu durumda, aylığından (brüt aylığın 1/30 – 1/8 oranı sınırları içerisinde) kesinti yapılır.

**İlerleyebileceği son kademede olan memur hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası verildiğinde, alt ceza uygulamasına gidilmeyecek ise doğrudan kademe ilerlemesinin durdurulması cezası uygulanır. Aylıktan kesinti yapılması şeklinde olan bu uygulama ile memurun aylığından (brüt aylığın 1/4 - 1/2 oranı sınırları içerisinde) kesinti yapılır.

**İlerleyebileceği son kademede olduğu için, hakkındaki kademe ilerlemesinin durdurulması cezası nedeniyle aylığından kesinti yapılan (alt ceza veya tekerrür kaynaklı olmayan maaş kesintisi kesinti) memur, yeniden kademe ilerlemesinin durdurulması cezasını gerektiren bir fiil işlediğinde Devlet memurluğundan çıkarılır.