İçişleri Bakanlığı genelgesiyle zorunlu olan psikoteknik test için tanınan 2 aylık süre 3 Şubat’ta sonra eriyor. Türkiye'deki yaklaşık 4 milyon araç sürücüsünü yakından ilgilendiren uygulama kapsamında şimdiye kadar, 1 milyon 100 bin kişi başvuruda bulundu. Sürücülerin trafikte hafıza ve hız kontrolü, saldırganlık gibi durumlarda davranış ve tepkilerini ölçen uygulama sonrası verilen psikoteknik belgesi nasıl alınır, alınmazsa ne kadar ceza uygulanır.

PSİKOTEKNİK TESTİ NEDİR?

Psikoteknik Testi, Sağlık Bakanlığının denetimindeki Yetkili Psikoteknik Merkezleri tarafından kişinin bedensel ve ruhsal durumunun sürücülük yapmaya yeterli olduğunu, psikologlar eşliğinde, özel cihazlarda en az 1 saat süren ölçümleme testine denir. Psikoteknik Değerlendirme Belgesi ise, kişinin özel ya da devlete bağlı sağlık kuruluşlarında Psikiyatrist onayından geçtikten sonra adına tescil edilen ve Sürücülük yapılmasına bir engel olup olmadığını belirten belgedir. Yetkilendirilmiş Psikolog tarafından düzenlenir.

PSİKOTEKNİK BELGESİ NASIL ALINIR?

Psikoteknik Değerlendirme Raporu, Psikoteknik Değerlendirmeye dayalı Psikiyatrik Muayene olarak adlandırılan uzman onayı ile alınır. Psikoteknik Değerlendirme Raporu olmayan kişiler Psikoteknik Belgesi almak amacı ile Psikiyatrik Muayene giremezler. 

Devlet hastanelerinde ücretsiz olan Psikiyatrik Muayene, için özel hastahanelerde ücretsizdir.

Psikoteknik değerlendirme raporu resmi kurumlarca İlçe Sağlık Müdürlüğünce ya da ilgili devlet hastanesinin başhekimliği tarafından onaylanması durumunda verilir. Belirlenen zaman içinde Onaylatılmayan Psikoteknik Raporları geçersiz sayılır. Psikoteknik Belgesine dönüştürülemez. Devlet sistemine kayıt düşüler.

PSİKOTEKNİK ÜCRETİ NE KADAR?

İçişleri Bakanlığı genelgesiyle 1 Aralık 2019 yılı itibariyle ticari araç sürücülerinin psikoteknik teste girip rapor alması mecburi hale getirildi. 1 Aralık itibariyle psikoteknik test raporu olmayan araç sahiplerine 3 Şubat itibariyle toplamda bin 168 TL ceza bekliyor.