Valilik izni nasıl alınır? Seyahat izin belgesi nasıl alınacak? Soruları dün İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan genelge sonrası en yoğun araştırılan konuların başını çekti. Bakan Soylu tarafından yayımlanan genelgede, yaş sınırı olmaksızın şehir dışına çıkacak her vatandaş şehirler arası seyahat izin belgesi almak zorundadır’’ denildi. Valilik izni nasıl alınır?

VALİLİK İZNİ NASIL ALINIR?

Büyükşehirde yaşayan vatandaşlar, Valilik izni için ikamet ettikleri ilçedeki kaymakamlığa giderek seyahat izin belgesinin çıktısını alıp doldurmaları, sonrasında bağlı oldukları mahalledeki en yakın karakola giderek izin belgesini onaylatmaları gerekiyor.

Büyükşehir yaşamayan vatandaşlar ise Valilik izni için, valiliğe giderek seyahat izin belgesinin çıktısını alıp doldurmaları, sonrasında bağlı oldukları mahalledeki en yakın karakola giderek izin belgesini onaylatmaları gerekiyor.

Büyükşehirde yaşayan ve yaşamayan kişiler aynı süreci takip ederek Valilik izni alabilir.

İkametgahı başka yerde olan kişi otobüs ile yolculuk için önce nüfus müdürlüğünden ikametgah belgesi ya da e devlet üzerinden online sistemden ikametgah belgesinin çıktısını alması gerekiyor.

ŞEHİRLER ARASI YOLCULUK KISITLAMASI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Corona virüsü salgını kapsamında hazırlanan 7 maddenin içerisinde olan şehirler arası yolculukla ilgili kısıtlama bugün 17.00 itibariyle başlayacak.

Tedavi için farklı bir ile sevk edilenler, ağır hasta olanlar, birinci derece yakını vefat edenler ve bulundukları ilde kalacak yeri olmayan kişiler, şehre son 15 gün içerisinde gelip kalacak yeri olmayan vatandaşlar Seyahat İzin Kurulu’nun iznine tabi olacaklar. Yani Valilik izni ile hareket etmek zorundalar.

OTOGARLARDA DURACAK, SAĞLIK KONTROLLERİ YAPILMAYA DEVAM EDİLECEK

Şehirler arası seferleri gerçekleştiren otobüsler sadece il otogarlarında durabilecek. Otobüs içerisindeki yolcu sayısı, koltuklar arasında boşluk olacak şekilde olacak. Otobüs firmaları, yolcularına şehir içinde servis hizmeti vermeyecek. Otobüslerin durdukları yerler hijyen kuralları çerçevesinde sürekli denetlenecek.

Valilik izni ile seyahat eden yolcuların sağlık durumları, seyahatin başına ve sonunda kontrol edilecek. Otogar çıkışlarına sağlık noktaları kurulacak, yolcular sağlık taramasından geçtikten sonra otobüs hareket edecek.

Otobüste seyahat eden bütün yolcuların isim, soy isim, telefon ve adres gibi önemli bilgileri valiliklere ulaştırılacak.

İl değiştirecek olan yolcuların bilgi önceden il girişindeki kontrol noktalarına verilecek, yolcular burada da kontrolden geçecek. Karantina şüphesi olan yolcular, 14 gün boyunca kontrol altında tutulacak. Evde karantinada kalması gereken yolcular, sürekli kontrol edilecek.

Tüm yolcuların ve personellerin bu kontrolden geçmesi sağlanarak, corona virüsün şehirden şehre bulaşması önlenecek.