Belirli bazı şartları taşıyanlar SGK'ya ödedikleri primleri geri iade alabiliyor. Yaş şartını yerine getirip de prim sayısını dolduramayan vatandaşlar isterse SGK'dan primlerini talep edebiliyor. Ayrıca yüksek maaşa sahip olan ve birden fazla yerde çalışanlar da bu imkândan yararlanabiliyor. Ancak bunun da bazı kriterleri var. SGK'dan kimler para iadesi talebinde bulunabilir? Prim ödemesi nedir? Kimlere yapılır? İşte cevaplar… 

PRİM ÖDEMESİ NEDİR?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanlığı, yaş şartını dolduran SSK ve Bağkurlular eğer ki şart koşulan primleri ödeyemeyecek durumda ise SGK'ya başvurarak ödenmiş sigorta primlerini toplu para olarak iade alabiliyor. Memurlarda ise bu durum kesenek iadesi şeklinde oluyor.

PRİM ÖDEMESİ KİMLERE YAPILIR?

Emekli olmak için doğum borçlanması ve askerlik borçlanması gibi çözümler de yetersiz kalıyorsa SGK'den toplu olarak prim iadesi alabilirsiniz. Emeklilik konusunda yaşa takılan kişiler o yaşa kadar ödediği sigorta primlerini talep edebilmektedir. Toplu şekilde primlerini alabilirler.

Emekli olabilmek için aranan şartlardan biri uymuyorsa ve prim borcu ödenmeye devam ettiyse ödenen bu primi toplu halde geri alabilirsiniz. SSK’ye ödeme yapan vatandaşlar toplu olarak prim borçlarını alabilmektedir.

Bunun iki yolu vardır. Birincisi prim ödemelerini yüksekten ödemiş ve yüksek primde belirtilmek istenen çalışan kişinin adına ödenen prim toplamının asgari ücretin 6,5 katından fazla olması gerekiyor. Fazla ödenen tutar SSK’den alınmaktadır.

PARA İADE ŞARTLARI NELERDİR?

Sigorta primlerini ödeme gücü bulunmayanlar bağlı bulunduğu SGK'ya dilekçe yazarak başvuruda bulunabiliyor. Başvuruda aranan şartlar şunlardır;

1- Sigortalı olarak bir işyerinde çalışmıyor olmak ya da kendi işini (Bağ-Kur) yürütüyor olmamak.

2- Emeklilik için gerekli olan üç şarttan ikisini yani yıl (erkekler için 25, kadınlar için 20) ve yaş şartını tamamlamış olmak.

4A (SSK) sigorta kolu için; için 2008’den önce kendi adına ödenen hem işçi hem de işveren primi, 2008’den sonra ise sadece işçi primleri geri ödeniyor.

4B (Bağkur) sigorta kolu için; tarih ayrımı yapmadan ödedikleri tüm primler geri veriliyor.