Sendika.org' un haberine göre; Doğa Koleji’nde yaşanan krizin ardından çok sayıda özel okulda da benzer durumların olduğu ortaya çıkmaya başladı. Ataşehir’de 2018-2019 eğitim öğretim yılında Enstitü Koleji adıyla kurulan ve aynı yıl içerisinde isim değiştiren Özgür Boza Okulları, kayıtlı yüzlerce öğrencisini, öğretmenleri ve diğer çalışan emekçileri geride bırakarak 22 Kasım’da eğitime son verdi. Dönem başında eğitim ücretleriyle birlikte, yemek, servis, kırtasiye ve kıyafet gibi kalemlerde 10 binlerce lira ödeme yapan velilere ücretleri iade edilmedi.

Kuruluş aşamasında “Köy Enstitüleri ruhunu yeniden yaşatmak”, “işlikler ile çocukları her yönüyle hayata hazırlamak”, “herkes için pazarlıksız ve eşit eğitim ücreti” söylemlerle faaliyetine başlayan Özgür Boza Okulları yüzlerce kayıt aldı. “Eşit kademedeki her öğretmen için eşit ücret” iddiasıyla da kadrosuna onlarca öğretmen kattı.

İki şube ile daha fazla mağduriyet

Özel eğitim camiasından bilinen iki isim olan Özgür Boza ve eşi Esra Kabasakal Boza tarafından kurulan okul mağduriyet yaratmaya ise daha ilk yılında başladı. Geçtiğimiz eğitim-öğretim yılının ortasında Maltepe’de ikinci şubesini açmak üzere pazarlama faaliyetlerine başlayan okul yönetimi, burada da aynı söylemleri kullanarak onlarca kayıt aldı, ailelerden ücretleri peşin olarak tahsil etti. Ancak ilerleyen aylarda bu ilçede şube açamayacağını açıklayarak velilere çocuklarını Ataşehir şubesine ücretsiz taşıyabileceğini belirtti, bunu kabul etmeyen ve kayıtlarını iptal eden velilere ücretleri iade edilmedi.

Ücretleri peşin aldı, ara tatilde okul kapattı

Ancak hem velilere hem öğretmenlere çeşitli vaatlerde bulunarak oyalama taktiklerini devreye sokan okul yöneticileri Özgür Boza ve Esra Kabasakal Boza, tüm bu yaşananlara rağmen ikinci yılda da eğitime başladı ve velilerden kitap-kıyafet ücretlerini topladı. Aynı şekilde anlaşma yaptığı Mustitur isimli servis şirketi de velilerden servis ücretlerini yıllık olarak aldı. 20 Kasım günü ise yani ara tatile 2 gün kala, üstelik okulda kayıtlı öğrenciler varken velilere gönderdiği mail ile okulda eğitime son verildiğini duyurdu.

Veliler icraya verdi, okul yönetimi borcunu inkâr etti

Sendika.Org’a konuşan öğrenci velisi Selda Başusta, eğitim-öğretim yılının ortasına bile gelinmeden okul değiştirmek zorunda kalan çocuklar, halen maaşlarını alamamış öğretmenler ve hem yıllık okul kaydı hem kitap, kırtasiye, kıyafet hem de servis ücreti ödemiş yüzlerce veli olarak mağdur olduklarını belirtti.

Kendisinin geçen yıl Aralık ayında, bu yıl için kayıt yaptırdığını ve eğitim ücreti olan 16 bin TL’yi peşin olarak ödediğini belirten Başusta, Mart ayında hem öğretmen maaşlarının ödenmemesi hem de Maltepe’de meydana gelen durumdan dolayı kaydı iptal ederek ücret iadesi talep ettiğini aktardı. Okulun geri ödeme için talep ettiği 40 günlük sürenin sonunda halen ödeme yapmaması üzerine icra takibi başlatan Başusta, okulun borcunu inkâr ettiğini ve ödeme yapmadığını söyledi.

MEB’den “Bir şey yapamayız” cevabı

Konuyu daha sonra CİMER’e taşıyan Başusta’ya ise durumunda eğitim öğretim faaliyeti dışında ticari bir durum olduğu bildirilerken, Tüketici Mahkemesine başvurması gerektiği ve MEB’in konuyla ilgili bir şey yapamayacağı cevabı geldi. Başusta ile protokol imzalatan okul yönetimi, 3 taksit şeklinde yapılacak ödemenin ilk taksit günü olan 30 Kasım olmadan okulu kapattı.

“Bakanlığın bu mağduriyette payı vardır”

“Eğitimi özel sektöre devreden ancak hiçbir denetim uygulamayan ve mali teminat almamış olan Milli Eğitim Bakanlığı’nın da öğretmen ve velilerin mağduriyetlerinde payı olduğunu düşünüyoruz” diyen Başusta, bakanlığa şu soruları yönetti:

Nasıl oluyor da eğitim-öğretim yılının daha başında, içinde kayıtlı öğrencileri olan bir okul bu kadar rahatlıkla “Ben artık eğitime devam etmeyeceğim” diyebiliyor?

Nasıl oluyor da banka üzerinden ödeme yapmış ve yasalara uygun biçimde kayıt iptal eden veliler kayıt paralarını geri almak için icra takibi başlattıklarında “Böyle bir borcumuz yoktur” cevabı alabiliyorlar?

Nasıl oluyor da yukarıda anlattıklarımız yaşanmaya başlayıp basına da yansımış olmasına rağmen bu okul bu yıl eğitime başlayıp yeni kayıtlar ve diğer ücretleri alabiliyor?

Mağduriyet yaşayan yaklaşık 600 veli olduğunu dile getiren Başusta, “Veliler olarak hem çocuklarımızı yeni okullarına nakletmekle ve uyum süreçleriyle ilgileniyoruz, hem de yasal yollardan kayıt ücretlerini ve öğretmenlerimizin maaşlarını alabilmesi için mücadele ediyoruz. Bu yıl orada eğitime başlamış ve kredi kartı ile taksitli ödeme yapan veliler çalıştıkları bankalara göre çeşitli iadeler alabilseler de; Maltepe ve Ataşehir’e Kredili Mevduat Hesabı (KMH) ve peşin ödeme yapmış velilerin iade alabilmeleri hiçbir şekilde söz konusu değil” dedi.

“Anlaştığımız okullara geçerseniz, ücret ödemezsiniz”

Okul velilere gönderdiği mailde Ataşehir Bil Anadolu Lisesi, Ataşehir Bil Koleji ve Ataşehir Bilgi Koleji ile protokol imzaladıklarını ve gelecek yılın eğitim ücreti olarak 25 bin TL’de anlaştıklarını belirtti. Bu okullara geçecek olan ve gelecek yılın ücretini peşin ödeyen öğrencilerin bu yıl ücretsiz kayıt yapabileceği söylendi. Dönem başında peşin alınan ücretlerin iadeleri ile ilgili bilgi verilmezken, velilerin “Aynı dönem içerisinde iki kez nasıl ödeme yapalım” sorusu ise yanıtsız kaldı.

Veliler eyleme hazırlanıyor

Okulun ve bakanlığın yaratılan mağduriyete karşı tepkisizliğini protesto edeceklerini belirten Başusta, yarın (7 Aralık 2019) saat 13.00’da okulun önünde toplanarak açıklama yapacaklarını aktardı.