ÖSYM 2019 YKS değerlendirme raporunu yayınlandı. Raporun yayınlanmasıyla birlikte öğrencilerimizin başarısızlığı ile ilgili haberler gündem oldu.

Raporda TYT' ye (Temel Yeterlilik Testi) giren 2.390.491 adaydan 787.506 adayın fen bilimleri sorularına, 307.712 adayın da matematik sorularına cevap vermediği görülüyor.

AYT' ye  (Alan Yeterlilik Testi) giren 1.880.800 adaydan fen bilimleri sorularına cevap vermeyen aday sayısı 117.656'ya, matematik sorularına cevap vermeyen aday sayısı 131.731'e düşüyor. Ayrıca her iki testin genel ortalamaları da oldukça düşük. İnsan bu sonuçları görünce sorun ne, çocuklarımız neden başarısız diye düşünmeden edemiyor. Oğuzkaan Koleji Yönetim Kurulu Üyesi ve Eğitim Koordinatörü Hatice Yılmaz, üniversite sistemindeki sıkıntıları  ve öğrencilerin sınavlardaki başarısızlığın nedenlerini açıkladı;

Öğrencilerimizin başarısızlığının genel öğretim programlarının yanı sıra iki ayrı nedeni var.

         Birinci sorun; Rehberlik ve yönlendirme hizmetlerimiz yetersiz.

         Lise gerçek hayatta veya mesleğe geçiş köprüsüdür ve eğitimin %80'i ortaokul bitinceye kadar tamamlanır. Bu nedenle liseye başlayacak öğrencinin ortaokul yıllarında hem akademik hem de sosyal ve duygusal alanlarda kendi ilgi, yetenek ve mesleki yönelimlerinin farkına varmasını sağlamak, kariyer planı oluşturabilmesi için devam edebileceği lise türleri ve hangi lisenin kendisine ne tür avantajlar sağlayacağı ile ilgili bilinçlendirilmiş olması gerekiyor. Ancak değil ortaokulda, lise de bile öğrencilerimize kariyer planı oluşturma konusunda gerekli desteği vermediğimizden 12.sınıfı bitiren öğrenciler meslek seçimi konusunda kararsızlık yaşıyor.

         Bilinçli lise tercihi yapamayan öğrencilerin bir bölümü okula başladıklarında hayal kırıklığı yaşıyor. Bu nedenle sınıfta kalma veya okulu terk oranlarının en yüksek olduğu sınıf 9.sınıftır.

         Öğrenme motivasyonunun en güçlü tetikleyicisi bir amaca yönelik çalışmaktır. Kendisine bir hedef belirlememiş, amacı olmayan öğrenci doğal olarak öğrenme isteği de duymuyor, mecbur olduğu için ya da sınıf geçmek için çalışıyor.

         Lisenin hedefi öğrencinin ilgi duyduğu alanda derinleşmesini desteklemek olmalı. Ancak hali hazırda uygulamakta olduğumuz öğretim programı ve üniversite sınav sistemi öğrenciyi 12.sınıfın sonuna kadar tüm akademik derslere çalışmaya mecbur ediyor. Dolayısıyla öğrencinin ilgi duyduğu alana yoğunlaşma şansı kalmıyor.

         İkinci sorun ise; YKS'nin hatalı kurgulanmış olması. 

       Bilindiği gibi birinci gün TYT, ikinci gün AYT ve YDT sınavı yapılıyor.

         YKS =%40 TYT+ %60 AYT'dir.

        

         TYT'de öğrencilere;

         40 Türkçe

         40 Matematik

         20 Fen Bilimleri (7 Fizik, 7 Kimya, 7 Biyoloji)

         20 Sosyal Bilimler (5 Tarih, 5 Coğrafya, 5 Felsefe, 5 Din Kültürü)

         Toplam 120 soru soruluyor.

Öğrencinin AYT'de hedefine ulaşabilmesi için TYT'de mümkün olduğunca çok soruya cevap vermesi gerekiyor. Çünkü YKS puanının %40'ı TYT'den geliyor. Üstelik Sayısal, Eşit Ağırlık, Sözel ya da Dil fark etmeksizin her TYT testinin ağırlığı her öğrenci için eşit. Yani daha çok Fen Bilimleri sorusu çözen sayısal öğrencisi değil, toplam da daha çok soru çözen öne geçiyor.

Bu durum öğrencinin belirli bir hedefe yoğunlaşmasını da engelliyor. Üstelik TYT'de Sosyal Bilimler alanından Tarih dersinden soracağınız 5 soru ile öğrencinin tarih bilgisini ölçmemiz de mümkün görülmüyor.

       Bunun yerine TYT Sayısal ve Sözel bölümlerden oluşsa ve:

         Sayısal alanda      sınava girecekler   EA/SÖZ/DİL alanlarında sınava girecekler

         Türkçe         40                                  Türkçe 40

         Matematik    40                                  Matematik 40

         Fen Bilimleri 40                                 Sosyal Bilimler 40

şeklinde düzenlense.

TYT puanı ayrıca hesaplanıp180 puan barajını geçmiş olanların AYT puanları ayrıca hesaplansa ve TYT, AYT' yi etkilemese öğrencilerin alana yönelik odaklanmasını ve başarılarını artırırız.

       AYT'ye giren adaylardan;

         Sayısal öğrencilerinin;                Matematik-Fen Bilimleri

         Eşit Ağırlık öğrencilerinin;         Matematik- Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal                Bilimler-1

         Sözel öğrencilerinin;                  Türk Dili ve Edebiyatı - Sosyal Bilimler1                                                         ve Sosyal Bilimler-2

         Dilden sınava giren öğrencilerin;          Yabancı dil testlerini çözmeleri gerekiyor.

Uygulanmakta olan sistemde  AYT' de sayısal alanı yoğunlaşması gereken öğrenciler TYT' de başarı için Sosyal Bilimler derslerine ya da Eşit Ağırlık alanında yoğunlaşmak isteyen adaylar Fen Bilimleri derslerine çalışmak zorunda kalıyor.

Dikkatimizi çeken başka bir konuda sınav süreleri ile ilgili.

TYT'de öğrencilere 120 soru soruluyor 135 dakika süre veriliyor. AYT'de ise öğrenciler SAY,SÖZ,EA ve DİL alanlarından hangisini hedeflemiş olursa olsun 80 soru için 180 dakika süreye sahipler. Sürenin uzun olması nedeniyle kendi alanları dışındaki sorulara da cevap veriyorlar. Dolayısıyla her bir öğrenci için neredeyse her puan türünde hesaplanıyor. Bu durumda öğrenciler aldıkları puana göre kendi alanları dışındaki alanlarda da tercih yapıyor.

YKS'nin en önemli hatalarından biri de öğrenciye alana yönelik tek soru çözmeden kazanma şansı vermesi. AYT'de hiç Fen Bilimleri sorusu çözmeden "MÜHENDİSLİK", hiç Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyal Bilimler sorusu çözmeden "SİYASET BİLİMİ ve ULUSLARARASI İLİŞKİLER" kazanmak mümkün.

Altta gerçek örneğini görebileceğiniz gibi Sayısal puanla (MF) öğrenci alan Makine Mühendisliğine hiç Fizik sorusu yapamadan giren öğrenci üniversitede mesleği için şart olan   fiziği öğrenebilir mi? Ya da Türk Dili ve Edebiyatı ve Sosyal Bilimler derslerinden iç soru çözmeden  hem ilgi hem de bilgi gerektiren Siyaset Bilimi ve Uluslar arası İlişkiler bölümüne yerleşmek ne kadar doğru?

Sorunların çözümü için sıralama barajından çok alana yönelik derslerden belirli oranda soru çözme zorunluluğu getirmelidir. Böylece öğrenciler kariyer planı yaparken daha bilinçli adım atmak zorunda kalacaklardır.

Örnek olması için iki öğrencinin gerçek sonuçları;

               

SAYISAL ÖĞRENCİSİ

TYT

TÜRKÇE                            26

SOSYAL BİLGİLER           12

MATEMATİK                    28                                 

FEN BİLİMLERİ                16

AYT

EDEBİYAT -SOS.BİL.1      0

SOSYAL BİL.2                   0

MATEMATİK                             36

FEN BİLİMLERİ               27

ALANI OLAN

SAY PUANI                      452

SIRASI                            29 bin

ALANI DIŞI OLAN

EA PUANI                       386

EA SIRASI                     40 bin de.                                   

Bu  öğrenci  kökenini AYT'deki Edebiyat ve Sosyal Bilimler testlerinden alan "Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler" programını SIFIR başarı ile kazanabiliyor. Hem İstanbul Üniversitesinde.

Bu bölüm için Tarih, Coğrafya, Edebiyat, Felsefe, Din öncelik  olmalı.

EŞİT AĞIRLIK ÖĞRENCİSİ

TYT

TÜRKÇE                              29

SOSYAL BİLGİLER             14

MATEMATİK                      13                                

FEN BİLİMLERİ                 0

AYT

EDEBİYAT -SOS.BİL.1      33

SOSYAL BİL.2                   9

MATEMATİK                              19

FEN BİLİMLERİ                 0

ALANI OLAN

EA PUANI                          388

SIRASI                             37 bin

ALANI DIŞI OLAN

SAY PUANI                       286

SIRASI                             223 bin     

TERCİH BARAJI               300,000

Bu öğrenci ise hiç FEN BİLİMLERİ testi çözmeden İstanbul'daki çoğu Vakıf Üniversitesinin %50 indirimli yada çevre illerdeki devlet üniversitelerinin ücretsiz MÜHENDİSLİK programlarına yerleşebiliyor.