Kamudanhaber.net-özel

Öğretmenlerin mesleklerine yönelik sahip olduğu tutumların başında “geleceği inşa eden kutsal bir meslek” görüşü gelmektedir. Bu görüşü beş öğretmen savunmuştur. Diğer bir görüş ise “Çocukları sevmeyi ve başarılı olmayı gerektiren bir meslek” şeklindedir. Ö11 kodlu katılımcı “Bu mesleği çocukları sevmeyenler yapamaz. Bu meslekte ancak sevgi başarıyı getirebilir.” şeklinde görüşünü bildirmiştir. İki öğretmen ise “Eğitimin ilk ve en önemli adımında olan sürekli gelişim gösterilmesi gereken bir meslek” şeklinde mesleklerine yönelik tutumlarını ifade etmiştir. Yine iki öğretmen mesleklerine yönelik tutumlarını “Özveri ile severek icra edilmesi gereken bir meslek” olarak ifade etmişlerdir. 

Araştırmaya katılan okul öncesi öğretmenlerince mesleki yeterliliğin mesleki yönden yeterli teorik bilgi ve uygulama becerisine sahip olma anlamı taşıdığı sonucuna ulaşılmıştır. Mesleki yeterlilik birçok öğretmen tarafından ise öğrenci ve veli ile güçlü iletişim yeteneği olarak algılanmaktadır. Mesleki yeterlilik üzerine öğretmenlerde ortaya çıkan bir diğer algıda akademik ve mesleki olarak kendini geliştirme olarak tespit edilmiştir.

Okul öncesi öğretmenlerin sahip olduklarını düşündükleri kişisel değerler içerisinde ise en çok özgüven ve dürüstlüğe sahip oldukları sonucu ortaya çıkmıştır. Başarı, sevgi-saygı, adil olma gibi kişisel değerlerde öğretmenlerin sahip oldukları diğer değerlerdir. Özgüvene sahip olduğunu düşünen öğretmenlerin kendisine ait olduğunu düşündüğü mesleki değerlerden en çok ön plana çıkan ise alanındaki gelişmeleri takip etmektir. Öğretmenlerin genelinin mesleğini sevdiği ve işine bağlı olduğu anlaşılmıştır.

Okul öncesi öğretmenlerinin lisans eğitimiyle ve sahip oldukları kişisel, mesleki değerler ölçüsünde oluşmuş olan mesleki yeterliliklerini daha üst noktalara taşımak ve sürekli gelişim sağlamak amacıyla, okul öncesi öğretmenleri lisansüstü eğitime yönlendirilmeli ve bu eğitim çalıştıkları kurumlar tarafından desteklenmelidir. 

    Yeni göreve başlayan okul öncesi öğretmenleri ile kıdemli meslektaşlarının paylaşımda bulunup, fikir alışverişi yapabileceği ortamlar, imkanlar sağlanabilir. Bu sayede kıdemli öğretmenler tecrübelerini yeni göreve başlayan öğretmenlere aktarabilir. Belirli periyotlarda tekrarlanan sosyal faaliyetler ile bu tür paylaşımların sürekliliği sağlanabilir.