Öğretmen olabilmek için adayların kendi branşlarında girdiği sınav sonuçları öğretmen yetiştirme konusunda 2023 Eğitim Vizyonu'nda belirlenen hedeflerin önemini bir kez daha ortaya koydu. Onbinlerce öğretmen adayı geçen yıl kendi alanlarında girdikleri KPSS sınav sorularının çoğunu yanıtlayamadı. 8 bin 28 ilköğretim matematik öğretmen adayı kendilerine sorulan 50 sorudan yalnızca 12'sini doğru yanıtlayabildi. Fen bilimleri ile fen ve teknoloji alanında başarı ortalaması 15, kimyada 12, biyolojide ise 16 oldu. En yüksek başarı ise rehber öğretmenlikte oldu. Bu alanda sınava giren 7 bin 491 aday soruların ortalama 29'unu doğru yanıtladı. Geçen yıl ağustos ayında düzenlenen KPSS Öğretmen Alan Bilgisi Testi'ne (ÖABT) 38 bin 700 ile Türk dili ve edebiyatı alanında adaylar katıldı. Ancak bu alanda da adaylar kendilerine sorulan 50 sorudan ancak 16'sını doğru yanıtladı.

ÜÇ ZORUNLU SINAV VAR
Öğretmen olabilmek için adaylar önce KPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek Sınavı'na giriyor. Bu sınavda başarılı olan öğretmen adaları daha sonra Eğitim Bilimleri Sınavı'ndan geçiyor. Branş ayrımı olmaksızın bütün adaylara aynı sorular soruluyor. Adayların son girdiği sınav ise ÖABT. Aday hangi branştan öğretmen olacaksa o alanda sınava giriyor. 50 sorunun 40'ı da branşla ilgili. Matematik öğretmenliği adayı matematikle, Türkçe öğretmeni de Türkçe'yle ilgili soruları yanıtlıyor. Her aday ayrıca alan eğitimi diye nitelendirilen o dersin nasıl öğretileceğine yönelik yöntem tekniklerini içeren 10 soruyu da yanıtlamak zorunda.

SORU SAYISI ARTACAK
Öte yandan bu yıl yapılan bir değişikle öğretmen adayları artık kendi alanlarında ÖABT'de daha fazla soruyla karşılaşacak. Adaylara bu yıldan itibaren 50 yerine 75 soru sorulacak. Ayrıca tüm alanlarda konu dağılımları ile sınav süreleri yeniden düzenlendi. Sınıf öğretmenliği ve İngilizce'de alan bilgisi ile ilgili 45 soru, alan eğitimi ile ilgili 30 soru olacak. Diğer alanlarda ise alan bilgisi ile ilgili 60, alan eğitimi ile ilgili de 15 soru sorulacak. Cevaplama süreleri de sözel alanlar için 120 dakika, sayısal alanlar için ise 150 dakika olacak.

YÜZDE 60'I BİLE BULAMADI
2018 Ağustos ayında düzenlenen ÖABT 16 farklı branşta yapıldı. Ancak hiç alanda başarı ortalaması yüzde 60'ı bile bulamadı. İlköğretim matematik alanında öğretmen adaylarının yüzde 25'i, lise matematikte ise adayların yüzde 26'sı başarılı olabildi. Rehber öğretmenlikte adayların başarı oranı yüzde 58.5 iken, bu oran Türkçe öğretmenliğinde yüzde 54.9, tarihte yüzde 42.2, sosyal bilgilerde yüzde 50.2 oldu. Sınıf öğretmenliği başarı oranı ise yüzde 40.4'te kaldı. Eğitimciler ise öğretmen adaylarına verilen derslerin içerik yönünden yeniden düzenlemesi gerektiğini savunuyorlar.