Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜNİAR), 'Türkiye Üniversite Memnuniyet Araştırması 2019'u yayımladı. Araştırmada üniversitelerdeki genel memnuniyet, 'öğrenim deneyiminin tatminkarlığı', 'yerleşke ve yaşamının doyuruculuğu', 'öğrenme imkan ve kaynaklarının zenginliği' ve 'kişisel gelişim ve kariyer desteği' gibi alanlar ele alındı. Çalışma 188 üniversitede 35 bin 715 kişi ile yapıldı. Çalışmaya göre üniversitelerin yaklaşık yüzde 65'inde memnuniyet geçen yıla göre düştü.

Rapordan öne çıkan başlıklar şöyle:

- Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı, kurumları 'A+' ile 'FF' arasında puanlandırdı. Sıralamada çoğunluğu vakıf üniversitesi olan 14 üniversite en yüksek puan olan 'A+' aldı. Bir önceki yıla göre, genel memnuniyet puanını 42'üniversite arttırdı. 115 üniversite puan kaybetti. Öğrencilerin en memnun olduğu üniversite 2018 sıralamasındaki konumunu koruyan Özyeğin Üniversitesi oldu. Onu, Sabancı ve Bilkent Üniversiteleri takip etti. Devlet üniversitelerinde Abdullah Gül Üniversitesi ise beşinci sırada yer aldı.

- Öğrenciler en fazla tıp fakültesinden memnun. Bunu diş hekimliği ve sağlık bilimleri takip etti. Fen-Edebiyat, orman ve ziraat fakülteleri memnuniyet düzeyi en az olan fakülteler oldu. Memnuniyet düzeyi en çok düşen fakülte ise hukuk fakültesi oldu.

- 'Üniversitelerin yönetim ve işleyişi' alanı öğrencilerin en memnun kalmadığı alan. Sadece 14 üniversite öğrenciişlerinin işleyişi, üst yöneticilerin ilgisi, kararlara katılım ve sorunlara duyarlılık gibi konularda üst düzeyde. Bu alanda listede birinci sırada MEF üniversitesi var.

- 'İmkan ve kaynaklar' alanı öğrencilere göre en problemli alan. 188 üniversitenin 72'si 'B' ve üzeri bir ortalamada. Bu alandaki zirvede Koç Üniversitesi yer alıyor.