Tüketici Başvuru Merkezi Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, yeni Tüketici Kanunu'nun 31. madde 3. fıkrasıyla,  tüketicilere aidatsız kart verme zorunluluğu getirildiğini anımsattı.

Tüketicilerin bankaların kendilerine bu şekilde kart sunma  zorunluluğunu bilerek aidat ödemeyebileceğini anlatan Ağaoğlu, "Bankalar Tüketici  Kanunu'nun kendilerine zorunlu olarak yüklediği aidatsız kart sunma işlemini  yapmamakta, ağırdan almaktadır. Durumu bilmeyen milyonlarca kart hamili de  bankaların çağrı merkezlerini arayarak kart ücretini sildirmek için mücadele  ediyor. Bazı bankalar bu dakikadan itibaren tüketiciyle pazarlık yapıyor." diye  konuştu.

Kanun incelendiğinde, aidatsız kart vermenin bankaya yüklendiğinin,  bankanın tüketici talep etmeden ona aidatsız kart sunması gerekliliğinin  görüldüğüne işaret eden Ağaoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Konuyu bilmeyen milyonlarca tüketici ya farkına varmadan bunu ödüyor  ya da banka ile girdiği söz düellosunu kaybediyor. Kredi kartı aidatı yaklaşık 5  yıl önce tarih olmasına rağmen bankalar 60 milyon kredi kartını cüzdanında  bulunduran tüketicilerden yıllık ortalama 100 lira civarında bedel alarak, 6  milyar liralık pastayı kaybetmemek için yasayı hiçe sayıyor. Şu anda aidatsız  kart türü sunulmadan yansıtılan tüm aidatlar hukuka aykırıdır."

 "Kanunlar, yönetmelikten üstündür"

Bankaların tüketicilere kanunla tanınmış ücretsiz kredi kartı hakkını  sunmadığını, tek taraflı olarak aidat yansıttığını öne süren Ağaoğlu, şunları  kaydetti:

"Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) 3 Ekim 2014  tarihli yönetmelikte tüketicilerden alınabilecek ücretler arasında 'kredi kartı  aidatı' yazılmış olmasını kendilerine yasal dayanak olarak ileri sürüyorlar. Oysa  BDDK o yönetmelikte, tüketiciyle müzakere edilerek, iki taraflı mutabakat  sonucunda kart aidatı yansıtılabileceğine işaret etmektedir. Çünkü birçok banka,  kredi kartı aidatı karşılığında kuru temizlemeden ücretsiz otopark imkanına kadar  değişik avantajlar sunabilmekte, böylelikle müşterinin onayını alabilmektedir.  Kaldı ki temel hukuk kurallarından normlar hiyerarşisine göre kanunlar,  yönetmelikten üstündür. Tüketici Kanunu da sözleşmelerde tüketici aleyhine tek  taraflı hükümleri geçersiz kılmaktadır."

Tüketicinin haklarını bilmesi gerektiğini vurgulayan Ağaoğlu,  "Tüketiciler aidatsız kart talep ettiklerinde tüm bankalar aynı tür cevap  veriyorsa bu da 4054 sayılı Rekabet Kanunu'na aykırılık oluşturur. Bankalar,  yakın zaman önce 12 bankaya kesilen cezanın bir benzeriyle karşı karşıya  kalabilir. O nedenle tüketicilerin dikkatli olması, haklarını bilmesi lazım.  BDDK'nin duruma müdahale edip bireysel tüketicilere kart aidatı yansıtacak  bankaların mutlaka tüketicinin rızasını almasını sağlayacak düzenlemeleri ikincil  mevzuatta koymasında yarar var." dedi.

 Ağaoğlu, tüketicilerin bankalardan, elektronik posta yoluyla yazılı  şekilde aidatsız kart talebinde bulunmasını istedi.

 "Tüketici mağduriyeti önlensin"

Bursa Tüketiciler Derneği Başkanı Sıtkı Yılmaz da kredi kartının  Türkiye'deki en ciddi tüketici sorunlarından olduğunu söyledi.

 Yılmaz, Türkiye'de 67 milyon kredi kartı bulunduğunu belirterek, "Bu  kartlar üzerinden her yıl 100 liradan 500 liraya kadar varan aidat alınıyor.  Burada banka, şirket herkes kazançlı, tek mağdur tüketicidir." diye konuştu.

Kredi kartı aidatı alınmasına karşı olduklarını anlatan Yılmaz, şu  ifadeleri kullandı:

 "Ortalama bir kredi kartından yıllık 100 lira aidat alınırsa 6  milyarın üzerinde gelir elde ediliyor. Yani bu çok ciddi bir rakamdır, tüketiciyi  mağdur etmektedir. Tüketicilerimiz kredi kartlarıyla ilgili derneğimizi arayarak  çaresiz şekilde ne yapacağını sormaktadır. Kredi kartı aidatı konusu yasal olsa  dahi hukuki dayanaktan yoksundur. Bu konuda yeni düzenleme bekliyoruz. Banka  kartları üzerinden alınan aktif ve gecikme faizleri yüksektir. Bu onların tüm  masraflarını karşılamasına rağmen ayrıca yıllık kart ücreti alınması katlamalı  bir para alma şeklidir."