İş Kanunu’na göre fazla mesai haftalık 45 saati aşan çalışmaları ifade etmek için kullanılıyor. Fazla mesai için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen tutarının yüzde 50 olarak ödenir. Fazla sürelerle çalışanlarda ise her bir saat için fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde 25 yükseltilmesiyle ödenir. Kıdem tazminatı hesaplamaları yapılırken, işçiye ödenen ücretin yanında düzenli olarak sağlanan para ve parayla ölçülebilen yol parası, servis, yemek parası ya da yemek gibi brüt tutarlar dikkate alınmaktadır. Peki, fazla çalışma ücretleri kıdem tazminatı hesaplamalarına dâhil edilir mi? Fazla mesailer kıdem tazminatına eklenir mi?

MESAİ KIDEM TAZMİNATINA EKLENİR Mİ?

Kıdem tazminatının hesabında ikramiye ve ilave tediyeler (tevşik, başarı vb), temettüf, devamlı ödenen primler, devamlı ödenen bayram parası, kasa ve unvan tazminatı, imza tazminatı, mali sorumluluk tazminatı, yemek, gıda, erzak yardımları, taşıt, aile, konut, giyim yardımları, havlu, sabun yardımı, ayakkabı veya bedeli (sosyal yardım niteliğinde olmak şartı ile), her yıl verilen yıllık izin harçlığı, çocuk yardımı, düzenli ödenen eğitim yardımı, gece zammı, vardiya primi, kıdem zammı, yüzde usulünün uygulandığı işlerindeki bahşişler gibi süreklilik arz eden ödemeler dikkate alınır. Fazla çalışma, kıdem tazminatının hesabında dikkate alınmaz.

YARGITAY’A GÖRE KIDEM TAZMİNATI HESAPLANIRKEN MESAİLER DİKKATE ALINIR MI?

Fazla mesainin tazminata dahil edilmesine yönelik mevzuatta bir netlik yok. Yargıtay da fazla mesailerin tazminat hesabına dahil edilmemesi gerektiğini ifade etmiştir.

Yargıtay 9. HD, 2014/21049 E. 2015/33142 K. 23.11.2015 T. sayılı kararında, “Fazla mesai ücretinin, ücretin içinde kararlaştırılması ve asıl ücretin fazla mesai olarak ödenen miktarın dışlanması sonucu kabul edilen ücretin çıplak ücret olması karşısında, fazla mesai ve tatil ücret alacaklarının bordrodaki bu belirtilen çıplak ücret üzerinden, kıdem tazminatının ise çıplak ücrete göre belirlenecek giydirilmiş ücret üzerinden hesaplanıp hüküm altına alınması gerekir. Hatalı değerlendirme ile alacakların kabulü bozma nedenidir.” şeklinde hüküm kurmuştur. Daha yakın tarihli bir Yargıtay kararında da benzer ifadelere yer verildiği için Yargıtay’ın güncel görüşünün, tazminata esas ücret hesaplanırken fazla çalışma ücretinin asıl ücretten ayrılması gerektiği yönünde olduğunu söyleyebiliriz (bkz. Yargıtay 9. HD, 2015/8395 E. 2017/3574 K. 9.3.2017 T).