Devlet memurlarının ticaret yapmaları ve diğer kazanç getirici faaliyetlerde bulunmaları yasaklanmış ve bu yasağa uymayanlar hakkında kademe ilerlemesinin durdurulması cezası uygulanacağı 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda düzenlenmiştir.

Memurların ticaret yasağı konusunda düzenleme yapılırken; ticari şirketlerden bazılarına memurun ortak olması yasaklanmış, bazılarına ise ortak olma imkanı tanınırken bu şirketlerde memurun alabileceği görevlere sınırlama getirilmiştir.

657 sayılı Kanunun konuya ilişkin düzenlemesini değerlendirdiğimizde, memurun ortak olabileceği ve ortak olamayacağı şirketlerin aşağıda belirtilen şekilde olacağı sonucuna ulaşılmaktadır.

Memurun ortak olamayacağı şirketler

**Memur, kollektif şirket ortağı olamaz ve bu tür şirketlerde hiçbir görev alamaz.

**Memur, komandit şirketin komandite(sınırsız sorumlu) ortağı olamaz ve bu tür şirketlerde hiçbir görev alamaz.

**Memur, adi şirket ortağı olamaz.

Memurun ortak olabileceği şirketler

**Memur, anonim şirkete ortak olabilir. 

Ancak, memur ortağı olduğu anonim şirketin yönetim ve denetimde görev almaz, bu şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilciliğini yürütemez.

**Memur, limited şirkete ortak olabilir. 

Ancak, memur ortağı olduğu limited şirketin yönetim ve denetimde görev almaz, bu şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilciliğini yürütemez. Öte yandan, ortak olunan limited şirket ana sözleşmesinde şirketi idare ve temsil edecek olanların belirtilmiş olması ve memurun bu kişiler arasında yer almaması gerekir.

**Memur, komandit şirketin sermayesi paylara bölünmüş komandit ortağı olabilir.

Ancak, memur komandit ortağı olduğu komandit şirketin yönetim ve denetimde görev almaz, şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilciliğini yürütemez.

**Memur, komandit şirketin komanditer(sınırlı sorumlu) ortağı olabilir.

Ancak, memur komanditer ortağı olduğu komandit şirketin yönetim ve denetimde görev almaz, şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilciliğini yürütemez.

**Memur, kooperatif şirket ortağı olabilir.

Memur, ortağı/üyesi olduğu yapı, kalkınma ve tüketim kooperatiflerinin yönetim ve denetim kurulunda görev alabilir, ancak bunların dışında ortağı/üyesi olduğu kooperatif şirketlerin yönetim ve denetiminde görev alamaz, bu şirketin personeli sayılacak bir görev yapamaz ve şirketin kanuni temsilciliğini yürütemez.