Memuriyete girmeden önce ya da memuriyet sırasında Hukuk Fakültesini bitirenlerden, memuriyet statüleri devam ederken avukatlık stajını yapmak isteyenler, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ile 1136 sayılı Avukatlık Kanununun ilgili hükümlerinin birbirine uyumlu olmaması nedeniyle tereddüt yaşayabilmektedirler.    

Kanunlardaki düzenlemeler

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36/A-1 maddesinde; avukatlık stajını açıkta iken yapanlar hakkında 2, memuriyette iken yapanlar hakkında ise 1 kademe ilerlemesi uygulanacağı belirtilmiştir.

1136 sayılı Avukatlık Kanununun "Avukatlığa Kabulde Engeller" başlıklı 5 inci maddesinin (d) bendinde; avukatlık mesleği ile birleşemeyen bir işle uğraşmanın avukatlığa kabule de engel oluşturacağına hükmedilirken, "Avukatlıkla Birleşemeyen İşler" başlıklı 11 inci maddesinde ise; aylık, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karşılığında görülen hizmet ve görevlerin avukatlıkla birleşemeyeceği ifade edilmiştir.

Memuriyet sırsında Avukatlık Stajı

Avukatlık Kanununun Devlet Memurları Kanunundan sonra yürürlüğe giren özel nitelikte bir Kanun olması nedeniyle, avukatlığa ilişkin konularda öncelikle bu Kanun hükümlerine göre hareket edilmesinin gerekeceği değerlendirilmektedir.

Bu itibarla, aylık ücret karşılığı görev yapan Devlet memurlarının, memuriyet statülerinin devamı süresince avukatlık stajı yapamayacakları sonucuna ulaşılmaktadır.

Öte yandan, avukat stajı yapmak amacıyla yapılan başvuruları, memuriyette bulunuyor olmalarından dolayı reddedilen Devlet memurları tarafından açılan davalara ilişkin olarak idari yargı yerlerince verilen kararların da, memur iken avukatlık stajı yapılamayacağı yönünde olduğu görülmektedir.