Kamu hizmeti ile mükellef olan memurlara devlet, çeşitli ödemeler yapar. Zaman zaman hatalı yorumlar sebebiyle memura olması gerekenden fazla ödeme yapılabiliyor. Yapılan yanlış ödemeler kamu zararı olarak değerlendirildiğinde, bunların geri alınması zorunluluk haline geliyor. Peki memura yapılan hatalı ödeme geri alınabilir mi? Hatalı ödeme tahsili nasıl yapılır? Detaylar haberimizde….

Memura yapılan yersiz ve hatalı ödemeler geri alınabilir mi?

Memura yapılan hatalı ödemenin, hukuksal sonuç yaratan bir idari problem olduğu bellidir. Mevzuatta yer alan özel hizmet tazminatının yorumunda hata yapılması, bir memura olması gerekenden 10 puan fazla özel hizmet tazminatı ödenmesi hak edilmeyen hatalı bir ödemedir. Makam tazminatı hak etmeyen personele makam tazminatı ödenmesi ise yersiz bir ödeme olarak değerlendirilebilir.

Bu durumda memura yapılan yersiz ve hatalı ödemenin geri alınabileceği çok açıktır.

Maliye Bakanlığı Muhasebat Genel Müdürlüğü 16 sıra no.lu Kişilerden Alacaklar Tebliğinde de Bütçe içi ve bütçe dışı işlemlerden doğan yersiz, fazla ve haksız ödemelerin kişilerden alacakların konusu olduğu belirtilmektedir.

60 günü geçen ödemeler geri istenmez

Bu soru doğrultusunda, Danıştay’ın kararına bakmak, konunun doğru anlaşılmasını sağlayacaktır. Kişilerden yersiz, fazla ve haksız ödemelerin geri alınmasına ilişkin olarak tesis edilen işlemlerin borçlular tarafından dava konusu edilmemesi veya idare aleyhine sonuç doğuracak işlem halini almaması için Danıştay İçtihatları Birleştirme Kurulunun, 14/6/1974 tarihli Resmî Gazete‘de yayımlanan 22/12/1973 tarihli ve E. No. 1968/8, K.No.1973-14 sayılı kararının göz önünde bulundurulması gerekmektedir.

Söz konusu kararda:

İdarenin, hatalı terfi veya intibak işlemine dayanarak ödediği meblağın geri istenmesine bir mahkeme kararına lüzum olmadan işlem tesis edebileceği ve bu işleme karşı açılacak davaların çözümünün Danıştay’ın görevi içinde olduğu,

İdarenin, yokluk, açık hata, memurun gerçek dışı beyanı veya hilesi hallerinde, süre aranmaksızın kanunsuz terfi veya intibaka dayanarak ödediği meblağı her zaman geri alabileceği,

Yukarıda belirtilen istisnalar dışında kalan hatalı ödemelerin geri alınmasının, hatalı ödemenin yapıldığı tarihten başlamak üzere 60 gün içinde mümkün olduğu, 60 günlük süre geçtikten sonra geri istenmesinin mümkün olamayacağı, belirtilmiştir.”

Memura yapılan ödemeler İçtihadı Birleştirme Kararında görüldüğü gibi 60 günlük süre geçtikten sonra hatalı ödemeler geri istenememektedir. İdarenin yokluk, açık hata, memurun gerçek dışı beyanı veya hilesi halleri dışında kalan hatalı ödemelerin, ödemenin yapıldığı tarihten itibaren 60 günlük dava açma süresi içinde geri istenmediği anlaşılmıştır.