Eş durumu harcırahı ile ilgili memurlar hala kafa karışıklığı yaşıyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı, eşlerin nakli halinde yer değiştirme masrafının nasıl ödeneceğine ilişkin 2018 yılında önemli bir görüş paylamış ve oluşan kafa karışıklığına son vermişti. 

BAKANLIK MEMUR EŞLERE HARCIRAH İÇİN GÖRÜŞ YAZISI GÖNDERDİ

Bakanlık Türk Eğitim-Sen'e gönderdiği görüş yazısında;

“Buna göre, her ikisi memur veya hizmetli olan eşlerin aynı yere atanması halinde, başka bir ifadeyle her iki eşin de eski ve yeni memuriyet mahallerinin aynı olması halinde (atamalarının farklı zamanlarda olup olmadığına bakılmaksızın) bunlardan birisine yer değiştirme masrafının değişken unsurunun tamamının, diğer eşe ise yarısının ödenmesi gerekmektedir.

Diğer taraftan,

a) Eşlerden sadece birisinin memuriyet mahallinin değişmesi,

b) Eşlerin, farklı memuriyet mahallerinden aynı memuriyet mahalline atanmaları,

c) Eşlerin aynı memuriyet mahallinden farklı memuriyet mahallerine atanmaları,

d) Eşlerin, farklı memuriyet mahallinden farklı farklı memuriyet mahallerine atanmaları, durumunda ise harcıraha müstehak eşlerin her biri için yer değiştirme masrafının değişken unsurunun tam olarak ödenmesi gerektiği mütalaa edilmektedir.” denildi.

Harcırah Kanunu’nun ilgili maddesi şu şekildedir:

 (Ek fıkra: 16/06/1983 - 2851/4 md.) Bu maddeye göre harcıraha müstehak memur veya hizmetlinin eski görev mahallinden yeni görev mahalline atanan memur veya hizmetli eşine (c) bendi uyarınca hesaplanacak miktarın yarısı ödenir.

Bu maddenin açıklaması şu dur: Her ikisi de memur veya hizmetli olan eşler, aynı yerden aynı yere atanmış, başka bir ifadeyle her iki eşin de eski ve yeni memuriyet mahallerinin aynı olması halinde (atamalarının farklı zamanlarda olup olmadığına bakılmaksızın) bunlardan birisine yer değiştirme masrafının değişken unsurunun tamamının, diğer eşe ise yarısının ödenmesi gerekmektedir.