Meclis’te paket mesaileri başladı. Tatilin bir ay ertelendiği Meclis’te Temmuz sonuna kadar,

---*Yeni Askerlik Kanunu,

---*Eğitim paketi,

---*Ekonomi paketi,

---*Yeni yargı paketi

---*Beş Yıllık Kalkınma Planları Genel Kurul’da görüşülecek.

Ülke tüm enerjisini 23 Haziran’da yapılacak olan yenilenen İstanbul seçimlerine sarf ederken, biriken düzenlemeleri görüşmek için TBMM fazla mesai yapacak. Meclis tatilinin de bir ay ertelenmesi ile Meclis, birçok düzenlemeyi görüşecek.

YENİ ASKERLİK KANUNU GÖRÜŞÜLÜYOR

Meclis’in önemli gündem maddesini ise yeni Askerlik Kanunu oluşturuyor. Cumhurbaşkanı’na istediklerini askerlikten muaf tutma yetkisi veren 45’inci madde nedeniyle uzlaşı sağlanamayan ve Genel Kurul’daki görüşmeleri süren yeni Askerlik Kanunu’nun bazı maddeleri geçtiğimiz gece Genel Kurul’dan geçti. Toplanan Genel Kurul’da “Asker Alma Kanunu”nun iki maddesi geçen hafta kabul edilmesi üzerine görüşmeler 3’üncü maddeden başladı. Teklifin askerlik süresini 6 aya indiren 5’inci maddesi ise partilerin ortak önergesiyle rötuşlanarak kabul edildi.

ASKERLİK 6 AYA İNDİRİLDİ

Kabul edilen bu madde ile “Hizmet süresi erbaş ve erler için 6 ay, yedek subay ve yedek astsubaylar için 12 aydır. Hizmet sürelerini ihtiyaca göre bir katına kadar artırmaya veya yarısına kadar azaltmaya Cumhurbaşkanı’nca karar verilebilir” şeklindeki fıkrasına, “Bu şekilde belirlenen hizmet süresi 6 aydan az olamaz” hükmü eklenmiş oldu.

OKULA BAŞLAMA YAŞI 69 AY OLACAK

Temmuz ayının sonuna kadar mesai yapacak Meclis’in önemli diğer gündem maddesi ise yeni eğitim paketi olacak. Komisyon görüşmelerinin bu hafta başlayacağı paketin içeriğinde, 66 ay olan okula başlama yaşının 69 aya çıkarılması ile organize sanayi bölgeleri yönetimlerince ve özel sektör tarafından meslek eğitim merkezlerinin açılmasına da olanak sağlanacak.

EKONOMİ PAKETİ

Meclis’in mesai yapacağı bir diğer gündem ise ‘ekonomi paketi’ olacak. Paketin içeriği ile çalışmalar sürmeye devam ederken, bazı vergi borçlarının yapılandırılmasına yönelik düzenlemelerin paket içinde yer alması bekleniyor. Eğer düzenleme yasalaşırsa yapılandırma kapsamına borcunu makul sürede geri ödeyebilecek şirketler girecek. Borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanamayacağına kanaat getirilen şirketlere ise yapılandırma hakkı yapılmayacak.

YENİ YARGI PAKETİNİN DE ÇIKMASI BEKLENİYOR

Temmuz ayının sonuna kadar Meclis’ten geçmesi beklenen bir diğer paket ise yeni yargı paketi. Geçmesi planlanan paket kapsamında şartlı salıverilme ve denetimli serbestlik yeniden düzenlenecek. İnfaz rejimi uyarınca adli suçlarda cezanın yüzde 66’sının yatılmasında değişikliğe gidilerek bu oran yüzde 50’ye çekilecek ve cezaevinde kalma süresi bu yolla azaltılacak.