Covid-19 virüsü dünya genelinde ve Çin anakarasında hızla yayılıyor ve hala yükseliş trendinde. DSÖ tarafından yapılan bir açıklamada, çemberin daraldığı söylendi. Yeni koronavirüsten ölenlerin sayısı 2.461'e yükselirken, dünya genelinde 79.930'un üzerinde vaka ve Çin anakarasının dışında 20 ölüm yaşandığı ajanslar tarafından son dakika haberi olarak duyuruldu. Güney Kore'de de virüs hızla yayılırken, 48 saat içinde 350 yeni enfeksiyonun bildirilmesiyle bu ülkedeki vakalar 550'yi aştı. Toplam davaların yaklaşık yarısı, ülkenin güneyinde dini bir grubun bir koluna üye olan insanlarda görüldü.

AVRUPA VE ORTADOĞU DİKEN ÜSTÜNDE

İtalya'da teyit edilen vakaların toplamı, ülkenin kuzeyindeki enfeksiyonların artması ile birlikte 79'a yükseldi. Ortadoğu'ya da virüs geçtiğimiz hafta bulaştı. İran sağlık bakanlığı, beş ölüm de dahil olmak üzere 28 virüs vakasını doğruladı. Lübnan ve İsrail ilk davalarını bildirdiler ve her iki ülkede 2 hastayı karantinaya aldılar.

Dünya Sağlık Örgütü genel direktörü, virüsü kontrol altında tutma fırsatının "daraldığını" söyledi.

İşte koronavirüsü ile mücadele için ilk kayda değer aşı hakkında son dakika bilgileri…

Yeni tip koronavirüsü ile mücadele için üretilen bir aşı adayı üzerinde, resmi klinik öncesi testlerden önce son geliştirmeler yapılıyor. Queensland Üniversitesi'nden gelen son dakika haberine göre virüsle mücadele için ilk kilometre taşının, Salgına Hazırlık ve Inovasyon Koalisyonu (CEPI) hızlı müdahale programının bir parçası olarak projenin 24 Ocak'ta açıklanmasının ardından geldiğini söyledi.

"AŞI GELİŞTİRME KONUSUNDA İLK ENGEL AŞILDI"

Salgına Hazırlık ve Inovasyon Koalisyonu tarafından yayımlanan basın bülteninde açıklama yapan Üniversite Rektör Yardımcısı Profesör Peter Hoj AC "Aşı adayının güvenli olmasını ve etkili bir bağışıklık tepkisi yaratmasını sağlamak için hala geçmesi gereken kapsamlı testler var, ancak bu araştırmacıların kullandığı teknoloji ile ulaştığı başarı ve projeye bağlılığı, ilk engelin geçildiği anlamına geliyor" dedi.

Yürütülen program, küresel olarak üç programdan biri olma özelliği taşıyor ve Avustralya'da, yeni koronavirüs salgınına yanıt olarak 'hızlı tepki' platformlarından yararlanarak CEPI tarafından başlatılan tek program olarak dünya kamuoyunda yakından takip ediliyor.

Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi 20 Şubat'ta yeni koronavirüs hastalığının şu anda yaklaşık 75.000 kişiye bulaştığını ve Çin'deki ölümlerin sayısının 11 Şubat'tan bu yana 1.016'dan 2.118'e yani iki katına çıktığını bildirdi.

ABD'DE AŞI ÇALIŞMALARI

Bu arada, ABD Sağlık ve İnsan Hizmetleri Departmanı (HHS), COVID-19'a karşı kullanılacak aşılar ve terapötikler geliştirmek için Sanofi Pasteur ve Johnson & Johnson ile ortaklık kurma kararı aldı. Çalışma, Biyomedikal İleri Araştırma ve Geliştirme Kurumu (BARDA) ile işbirliği yapılarak koronavirüse karşı çalışmalar yürütülecek.

Sanofi sözcüsü yaptığı açıklamada, COVID-19 aşısı gelişimine yönelik bir tedavi yöntemini incelemek için SARS (şiddetli akut solunum sendromu) aşısı zamanında yapılan geliştirme çalışmalarını yeniden masaya yatıracağını söyledi. Aşıda, virüsün yüzeyinde bulunan proteinlerle tam bir genetik eşleşme üretmek için bir rekombinant DNA platformu kullanılacak. (Kaynak: Business Today)