Konut ve işyeri sahiplerine kiracılarından aldıkları gelir üzerinden vergi uygulanmaktadır.

Konut ve işyeri sahipleri kira geliri aldıklarını her sene düzenli olarak kira gelir beyannamesi vererek belirtmek zorundadır. Beyanname veren kişiler daha sonra vergi dilimine göre ödeme yapmak zorundadır.

Kira Gelir Beyannamesi Ne Zaman Verilir?

Konut ve işyeri sahiplerinin vermesi gereken kira gelir beyannamesi 2020 yılında da 1 Mart ile 25 Mart tarihleri arasında verilecektir. Beyannamesini veren kişilerin 31 Mart tarihinde vergi ödemesi yapması gerekmektedir.

Bu tarihler arasında yurt dışında olacak kişilerin ise ülkeden çıkmadan 15 gün önce beyanname vermesi gerekmektedir. Ev veya işyeri sahibinin vefat etmesi halinde ise beyannamenin 4 ay içerisinde mirasçılar tarafından verilmesi gerekmektedir.

Kira Gelir Vergisi Hesaplaması Kira gelir beyannamesi hesaplamasında iki yöntem kullanılmaktadır. Bu yöntemler götürü gider yöntemi ve gerçek gider yöntemidir. Götürü gider yöntemi ile hesaplama yapılırken, kira bedelinden istisna bedeli düşülmektedir. Geri kalan kira geliri miktarı kaçıncı vergi dilimine giriyorsa ona göre vergilendirme yapılmaktadır.

2019 yılında istisna tutar olacak 5400 TL belirlenmişti. Gerçek gider yöntemi ile hesaplama yapılırken, gayrimenkul için yapılacak olan giderler kira gelirinden düşülmektedir. Bu bedeller kiradan düşüldükten sonra kalan kira gelirinin girdiği vergi dilimine göre vergilendirilmektedir. Kiradan düşülmesi gereken giderler ise elektrik, konut sigorta masrafı, bakım ve onarım masrafı gibi bedellerdir.

Kira Gelir Beyannamesi Nasıl Verilir?

Konut ve işyeri sahiplerinin vermek zorunda olduğu kira gelir beyannamesi bu yılda da 1 Mart ile 25 Mart tarihleri arasında verilecek. Gelir beyannamesi vermek için ikamet adresinin bağlı bulunduğu yerin vergi dairesine gitmek gerekmektedir.

Ayrıca www.gib.gov.tr adresi üzerinden de beyanname vermek mümkündür. Bunun yanı sıra bu sistemin mobil uygulaması üzerinden de beyanname vermek mümkündür. İntenet kullanamayan veya vergi dairesine gidemeyecek olan 60 yaş üstündeki kişiler veya okuma yazması olmayan engelliler veya hastalar Vergi İletişim Merkezini arayarak yardım alabilir. Vergi iletişim Merkezi için 444 0 189’u aramak gerekmektedir.