KAMUDANHABER- Kurtulmuş, Başbakan Binali Yıldırım'ın başkanlığında Çankaya Köşkü'nde gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu Toplantısı devam ederken, gazetecilere açıklamada bulunarak, sorularını yanıtladı.

Yıllardır darbelerle karşılaşan Türkiye'de, her darbeden sonra "Artık Türkiye'de darbeler yapılmaz. Darbeler dönemi geride kaldı" tartışmaları yaşandığını anımsatan Kurtulmuş, "12 Eylül oldu, bunu söyledik. 28 Şubat oldu, bunu söyledik. Görüyoruz ki Türkiye'de darbelere zemin hazırlayan bir sistem, bir yapı var. Amacımız, öyle bir sistem kuralım ki Türk Silahlı Kuvvetlerini o kadar açık bir kurum hale getirelim ki Türk Silahlı Kuvvetleri içerisinde hiç kimse ya da Türk Silahlı Kuvvetleri içerisindeki bazı unsurları kullanarak, hiçbir şer odağı bir daha darbe yapmayı aklının ucundan dahi geçiremesin." ifadelerini kullandı.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, söz konusu yeniden yapılanma sürecinin, Türkiye'de hem demokrasi ve demokratikleşmenin önemli bir adımı hem de Türk Silahlı Kuvvetlerinin çok daha saygın bir konuma gelmesinin en önemli vesilelerinden biri olacağını vurguladı.

"Türk Silahlı Kuvvetleri yeniden modernize edilerek, yeniden yapılandırılarak çok daha güçlü, bu bölgede ve çevrede vatan savunmasını sağlayan gözde bir kuruluşumuz haline getirilecektir." diyen Kurtulmuş, böylece darbecilerden kurtulmuş olmakla birlikte darbeyi üreten sorunların da çözüleceğine dikkati çekti.

Türkiye'nin çok daha güçlü bir şekilde yoluna devam edeceğini belirten Kurtulmuş, yeniden yapılanma süreciyle Türkiye'deki kamu yönetiminin işleyişinin bütünüyle sivilleşmesi, şeffaflaşması ve demokratikleşmesi için de gerekli adımların atılacağını bildirdi.

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş, "Türkiye Devleti'nin yapısı, kamu bürokrasisi vatandaşlarımızın hepsine açık hale gelecektir. Burada sadece üç tane temel ilkemiz olacak, ehliyet, liyakat ve millete sadakat. Ehliyet, liyakat ve millete sadakat çerçevesinde, kamu yönetimi Türkiye'nin bütün yurttaşlarına açık hale gelecektir." değerlendirmesinde bulundu.

- "Süratle normalleşme sürecine giriyoruz"

Acil yeniden yapılanma süreciyle gelecek bir yıl içinde Türkiye'deki adımların hızlandırılarak tamamlanacağını ifade eden Kurtulmuş, bunlardan birinin normalleşme olduğuna işaret etti.

Numan Kurtulmuş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Evet, çok ağır bir geceydi, Türkiye'ye çok ağır fatura ödettirmek isteyen hain bir plandı. Çok şükür minimum maliyetlerle bunu geçtik. Ama şimdi bunu ne unutturacağız ne de sürekli orayla meşgul olacağız. Şimdi süratle normalleşme sürecine giriyoruz. Bu anlamda gerçekten kamu yönetiminin, günlük hayat zaten çok şükür normal devam ediyor. İlk anda söylediğimiz olağanüstü hal, millete karşı yapılmış bir olağanüstü hal değil, devlete, devletin içindeki çetelere karşı yapılan bir olağanüstü haldir. Bu görülüyor bu uygulama sırasında. Dolayısıyla süratle normalleşmeyi sağlayacağız. Gerekli adımlarımızı atacağız."