Yürüttükleri görevlerden dolayı kamu çalışanlarından bazıları maaşlarıyla birlikte her ay “idari görev ödeneği” alıyor.

Bu ödenek sadece 2914 sayılı Yükseköğretim Kanununa tabi bazı personele verilmekte olup, ödeneğin aylık miktarı ise ilgili personelin gösterge ve ek gösterge toplamı brüt tutarının belli bir oranı kadar olmaktadır.

İdari görev ödeneği alan personel

2914 sayılı Yükseköğretim Kanunu, bu Kanuna tabi personelden; Rektör, Rektör Yardımcısı, Dekan, Dekan Yardımcısı, Enstitü Müdürü, Yüksekokul Müdürü, Konservatuar Müdürü,  Bölüm Başkanı, Enstitü Müdür Yardımcısı, Yüksekokul Müdür Yardımcısı ve Konservatuar Müdür Yardımcısı görevlerini yürütmekte olanlara idari görev ödeneği verilmesine hükmetmiştir.

Öte yandan, idari görev ödeneği ödenebilen görevlerden birden fazlasının aynı anda aynı kişi tarafından yürütüyor olması halinde, o kişiye en yüksek olan göreve ilişkin idari görev ödeneği ödenir ve diğer görevlerden dolayı idari görev ödeneği ödenmez.

Ödeneğin aylık miktarı

İdari görev ödeneğinden yararlanan personelin maaş ödemesine esas gösterge aylığı ve ek gösterge aylığı toplam brüt tutarlarının, 2914 sayılı Kanunda belirlenen oranları kadar aylık idari görev ödeneği ödenmektedir. Brüt olarak hesaplanan idari görev ödeneği tutarından, gelir vergisi ve damga vergisi kesintisi yapılmaktadır.

Aşağıdaki tabloda; unvanlar itibariyle yararlanılabilecek idari görev ödeneği oran ve miktarlarına yer verilmiş olup, bu görevleri yürütenlerin gösterge ve ek göstergeleri (aylık derece ve kademeleri itibariyle) farklı olabileceğinden, ödeneğin aylık miktarına ilişkin rakamlar tahmini dereceler/kademeler ve ek göstergeler esas alınarak hesaplanmıştır.

Unvan

Ek Gösterge

Derece Kademe

Ödeneğin Oranı

Ödeneğin Aylık Net Miktarı*

-Rektör

6400

1/4

%70

608 TL

-Rektör Yardımcısı

-Dekan

6400

1/3

%30

259 TL

-Dekan Yardımcısı

-Enstitü Müdürü

-Yüksekokul Müdürü

-Konservatuar Müdürü

-Bölüm Başkanı

6400

1/1

%20

170 TL

-Enstitü Müdür Yardımcısı

-Yüksekokul Müdür Yardımcısı

-Konservatuar Müdür Yardımcısı

4800

1/1

%15

96 TL

*İdari görev ödeneğinin miktarı, 2019 yılı ilk altı ayına ilişkin aylık katsayısı ve %15 gelir vergisi oranı esas alınarak hesaplanmıştır.

Memurnyeri