Kendi işinin patronu olmak isteyenlere devlet birçok kurumu aracılığıyla destek oluyor. Özellikle iş gücüne katılımını arttırmak için kadın girişimcilere, engelli girişimcilere, genç girişimcilere, şehit ve gazi yakınlarına avantajlı imkanlar sağlanıyor. Bu kurumlardan en önemlisi ‘Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB), işini kurmak isteyenlere 60 bin lira geri ödemesiz destek sağlıyor.

Online eğitim ve sertifika

Burada önemli olan ayrıntı, destekten yararlanmak isteyen kişinin, başka herhangi bir şirketin ortaklık yapısında bulunmaması gerekiyor. Yapmanız gereken ilk şey ‘kosgeb. Gov.tr’ adresinden online kadın girişimci eğitimine katılmak. Yani programa ilk eğitim ile dahil oluyorsunuz. E-akademi Sistemi’yle 7-10 günlük eğitimin ardından da sertifikanızı alıyorsunuz. Sonra aldığınız sertifika ile yine aynı adres üzerinden Girişimcilik Destek Programı’na başvuruyorsunuz.

Projenizi iyi hazırlayın

KOSGEB yapacağınız işle ilgili sizden bir proje bekliyor. Kurum sunacağınız projenin veya iş fikrinin ihtiyaç dahilinde olup olmadığı, ekonomiye veya istihdama katkı sağlayıp sağlamadığı ve nasıl bir ticari kazancın öngördüğünüze bakıyor. Bu nedenle kuracağınız işle ilgili iyi bir araştırma yaparak, maliyet hesaplamasını piyasa analizini, müşteri potansiyeli, risk ve karlılığı iyi değerlendirin.

Yararlanma şartları

Girişimci adaylarından

KOSGEB’in düzenlediği veya KOSGEB ile işbirliği yapan işkur, belediyeler, üniversiteler gibi kurum ve kuruluşlar tarafından düzenlenen uygulamalı girişimcilik eğitimini tamamlayan, KOSGEB genç girişimci geliştirme programını bitiren küçük ve orta ölçekli işletme kurma

Hangi meslekler için

Peki hangi konularda iş kurmak için bu geri ödemesiz destekten yararlanabilirsiniz? Bakkal, pastane, börekçi, kuaför,berber, terzi, kunduracı, fırıncı gibi küçük esnaf ve hizmet sektörüne yönelik mesleklerde iş kurmak için 60 bin lira veriliyor.