İki yıl süreli yükseköğrenim kurumlarından mezun olarak tekniker unvanını kazanan ve kamuda teknik hizmetler sınıfına dahil “tekniker” unvanlı kadrolarda görev alan bazı Devlet memurları, daha sonra iktisat alanında lisans öğrenimini tamamlayabilmektedirler.

Tekniker kadrosunda görev yapanlar, fakültelerin iktisat bölümlerinden mezun olmaları halinde özlük haklarında ne gibi değişikliklerin olabileceğini de merak etmektedirler.

Eğitim durumu itibariyle memuriyete giriş seviyesi

657 sayılı Devlet Memurları Kanununda yer alan belirlemelere göre;

**2 yıl süreli yükseköğrenimi bitirerek Tekniker unvanını alanlar, Devlet memuriyetine 10 uncu derecenin 2 nci kademesinden giriş yapmaktadırlar. Bunların teknik hizmetler sınıfında görev almaları halinde, memuriyet giriş seviyelerine 1 derece eklenmekte ve memuriyete başlangıç seviyeleri 9 uncu derecenin 2 nci kademesi olmaktadır.

**4 yıl süreli yükseköğrenim kurumlarının iktisat bölümlerinden mezun olanlar, Devlet memuriyetine 9 uncu derecenin 1 inci kademesinden giriş yapmaktadırlar.

İktisat lisansiyeri olan (TH)Teknikerin özlük hakları

Teknik hizmetler sınıfı kapsamında Tekniker unvanlı kadroda görev yapan bir memuru, iktisat lisansiyeri olarak mezun olduğunda;

 **Derece ve kademesi değişmez: İktisat lisansiyerinin memuriyete giriş seviyesi 9/1 ve teknikerin memuriyete giriş seviyesi 9/2 olduğundan, iktisat mezunu olmak Teknikerin derece/kademesini etkilemez.

**Dereceler itibariyle ek göstergesi değişmez: Tekniker kadro unvanı için ilk dört derecede sırasıyla 1100, 1500, 1600 ve 2200 ek gösterge belirlenmiş olup, iktisat lisansiyerleri için ise (ek göstergesi farklı belirlenmiş kadrolarda görev yapanlar hariç) 800, 1100, 1600, 2200 ek gösterge belirlenmiştir. Bu nedenle, iktisat mezunu olmak Teknikerin ek göstergesini etkilemez.

**Yan ödeme puanı ve özel hizmet tazminatı oranı değişmez: Hizmet sınıfları, görev unvanları, kadro dereceleri, eğitim durumları ve hizmet süreleri gibi hususlardan hareketle belirlenmiş olan zam puanları (yan ödeme) ve tazminat oranlarından Tekniker kadrosunda bulundukça yararlanılan seviye, iktisat bölümünün bitirilmiş olmasından dolayı değişmez.

**Ek ödeme oranı değişmez: Hizmet sınıfları ile kadro unvan ve dereceleri gibi hususlardan hareketle belirlenmiş olan ek ödeme oranlarından Tekniker kadrosunda bulundukça yararlanılan seviye, iktisat bölümünün bitirilmiş olmasından dolayı değişmez.

Özetle; Tekniker (TH) unvanlı kadroda görev yapan bir memu iktisat lisansiyeri olduğunda özlük haklarında değişiklik olmaz.

İktisat lisansiyeri olmanın (TH)Teknikere faydaları

İktisat bölümünden lisans mezunu olmak, (TH)Tekniker kadrosunda görev yapmakta olanların derece/kademe ve mali haklarını değiştirmemekte, ancak görevde yükselme ve torba kadro uygulamalarında lisans mezunu olmayan Teknikerlere kıyasla avantaj sağlamaktadır.

Örneğin, 4 üncü dereceli Tekniker kadrosuna atanabilmek için, iktisat lisansiyeri olan Teknikerde en az 8 yıl hizmet süresi şartı aranırken, lisans mezunu olmayan Teknikerde ise en az 10 yıl hizmet süresi şartı aranmaktadır.