Devlet memurlarından bazılarının, tek hekim tarafından düzenlenen hastalık raporlarına istinaden bir takvim yılı içerisinde kullandıkları hastalık izinleri toplamı 7 günü aştığında, aşan günlerden dolayı aylık maaşlarından kesinti yapılmaktadır.

Bu uygulama, aylıklarını 657 sayılı Devlet Memurları Kanun hükümlerine göre alan memurları etkilerken, aylıklarını ücret ve tazminat göstergesine göre alan memurlar ise etkilememektedir.

Hastalık izninin maaşta kesintiye neden olması

Devlet Memurları Kanunu; memurun bir takvim yılında kullandığı hastalık izni süresi toplamımın (sağlık kurulu raporu üzerine kullanılan hastalık izinleri, kanser verem ve akıl hastalıkları gibi uzun süreli bir tedaviye ihtiyaç gösteren hastalıklar nedeniyle kullanılan hastalık izinleri ile hastalıkları sebebiyle resmi yataklı tedavi kurumlarında yatarak tedavi görülen süreler hariç) 7 günü aşması halinde, aşan sürelere ilişkin zam ve tazminatlarının %25 eksik ödeneceğine hükmetmiştir. Ayrıca benzer bir hüküm, memurlara ödenecek zam ve tazminatlara ilişkin usul ve esasların belirlendiği Bakanlar Kurulu Kararında yer almıştır.

Buna göre, maaşları 657 sayılı Kanun çerçevesinde ödenen memurlar, tek hekim tarafından düzenlenmiş raporlara istinaden bir takvim yılında 7 günden fazla hastalık izni kullandıklarında, aşan günlere isabet eden zam ve tazminatlardan %25 eksik yararlanırlar. Bu husus, maaş hesapları yapılırken “yan ödeme puanı” ve “tazminat oranı” unsuru kullanılmayan Devlet memurları hakkında uygulanmazken, idari hizmet sözleşmesiyle çalışan memurlardan bazıları hakkında kurumlarının özel düzenlemelerindeki hükümlere istinaden sözleşme ücretinden kesinti yapılmak suretiyle uygulanmaktadır.

Hastalık izni kullanmak maaşın hangi unsurlarında kesintiye neden oluyor?

Hastalık izni nedeniyle memurun maaşından yapılacak kesintiye dahil edilecek unsurlar, ilgili memurun hizmet sınıfı, kadro unvanı, aylık/kadro derecesi ve görev yeri gibi hususlara bağlı olarak değişebilmektedir. 

Hastalık izni alındığında, izinli olunan günler için, fiilen çalışmaya bağlı ödemeler kesilmekle birlikte, hastalıkları nedeniyle tek hekim tarafından düzenlenen raporlara istinaden bir takvim yılında kullanılan hastalık izni süreleri toplamının 7 günü aştığı durumlarda, aşan günlerden dolayı, memurun maaşının; 

**Yan ödeme unsurları (iş güçlüğü, iş riski, temininde güçlük ve mali sorumluluk zammı) üzerinden 

**Özel hizmet tazminatı ve bu tazminat yerine ödenen diğer tazminat unsurları (eğitim öğretim tazminatı, din hizmetleri tazminatı, emniyet hizmetleri tazminatı, mülki idare amirliği özel hizmet tazminatı, denetim tazminatı, adalet hizmetleri tazminatı, tazminat öngörülmeyenlere verilen tazminat) üzerinden

%25 oranında kesinti yapılmaktadır.

Hastalık izninde 7 günü aşan her bir günün net maaşa etkisi

Memurların bir takvim yılında tek hekim raporuna istinaden kullandıkları hastalık izni süresi toplamı 7 günü aştığında, 7 günü aşan sürelerin bulunduğu ayın maaşı hesaplanırken, o sürelere isabet eden zam ve tazminatlar %25 eksik hesaplanır.

Buna göre, memurların bir takvim yılında tek hekim raporuna istinaden kullandıkları hastalık izni süresi toplamı 2019 yılının ilk yarısında 7 günü aştığında, 7 günü aşan her bir günden dolayı bazı memurların aylık net maaşının ne kadar azalacağı konusunda bilgi olması bakımından, hazırladığımız tabloya aşağıda yer verilmiştir.

Tablo; ilgili personelin ek ve ilave tazminattan yararlanmadıkları, bulundukları kurumlardan dolayı zam ve tazminatlarının daha yüksek yararlanmadıkları ve %15 gelir vergisi diliminde oldukları varsayımıyla hazırlanmıştır.

Unvan

D/K

Hizmet Yılı

1 günlük hastalık izninin net maaşa etkisi

Genel Müdür

1/4

25 ve daha fazla

0 TL

Uzman (merkez-kariyer)

1/4

25 ve daha fazla

0 TL

Uzman Tabip

1/4

25 ve daha fazla

57,93 TL

Mühendis

1/4

25 ve daha fazla

51,13 TL

Gelir Uzmanı (kariyer)

1/4

25 ve daha fazla

47,52 TL

Polis Memuru

1/4

25 ve daha fazla

46,59 TL

Avukat

1/4

25 ve daha fazla

42,90 TL

Şube Müdürü

1/4

25 ve daha fazla

42,53 TL

Vaiz

1/4

25 ve daha fazla

42,10 TL

İstatistikçi

1/4

25 ve daha fazla

41,90 TL

Öğretmen

1/4

25 ve daha fazla

37,77 TL

Zabıt Kâtibi

1/4

25 ve daha fazla

31,90 TL

Hemşire (mesleki lisans)

1/4

25 ve daha fazla

31,20 TL

Şef

1/4

25 ve daha fazla

21,23 TL

Bilgisayar İşletmeni

1/4

25 ve daha fazla

18,87 TL

Koruma ve Güvenlik Görevlisi

1/4

25 ve daha fazla

15,67 TL

Memur

1/4

25 ve daha fazla

15,50 TL

Hizmetli

1/4

25 ve daha fazla

14,30 TL

Not: Bulundukları kurumlardan dolayı daha yüksek zam ve tazminat alanların maaşından yapılacak kesinti miktarı yukarıdaki tutarlardan daha fazla olacaktır.