Devlet memurlarından bazılarına tanınan sağlık izni hakkı, “şua izni” olarak da bilinmektedir.

Sağlık (şua) iznine ilişkin düzenleme

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu; hizmetleri sırasında radyoaktif ışınlarla çalışan personele, her yıl yıllık izinlerine ilaveten bir aylık sağlık izni verileceğini hükme bağlamıştır.

Öte yandan, Bakanlar Kurulu tarafından çıkarılan “Radyoloji, Radyom Ve Elektrikle Tedavi Müesseseleri Hakkında Nizamname”de, her röntgen uzmanının veya röntgen ve radyom ile iştigal eden kimsenin senede dört hafta düzenli olarak devamlı tatil yapmasının zorunlu olduğu belirtilmiştir.

Bu düzenlemelere göre, radyoaktif ışınlardan etkilenme durumu olan işlerde çalışan Devlet memurları, yıllık izin haklarından ayrı olarak sağlık (şua) izni hakkına da sahip bulunuyor.

Sağlık izninin süresi ve kullanılması

Sağlık izninin süresi 1 aydır. Bu izin süresi, sağlık izni hakkından yararlanan bütün memurlar için aynıdır.  Öte yandan, ilgili memurun yıllık izin hakkının 20 veya 30 gün olmasının, kullanacağı sağlık izni süresiyle herhangi bir ilgisi de yoktur.

Öte yandan, sağlık izninin kesintili olarak parça parça kullanılması mümkün olamadığı gibi, içinde bulunulan yıl içinde tamamı veya bir kısmı kullanılmayan sağlık izni sürelerinin izleyen yıla devredilememektedir. 

Ayrıca, ilgili memurun isteği üzerine sağlık iznini kullanabilmesi esas olmakla birlikte, sağlık hizmetlerinin sunumunda aksamaların olmamasından hareketle, personelin talebinin dışındaki tarihlerde bu iznin kullandırılması da mümkün olabilmektedir. Ancak, sağlık izninin kullandırılma zamanı belirlenirken, personelin ilgili yıl içinde şua iznini kullanamaması durumu da yaratılamaz.