Kamu görevlilerinden bazılarının aylık ücret hesabında ve/veya emekli maaşı hesabında görev tazminatı unsuru da kullanılmaktadır.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu, 926 sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu ve 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu hükümlerine göre maaş alan kamu görevlilerinden, makam tazminatı öngörülen kadrolara atanmış olup da temsil tazminatından yararlanmayanlar hakkında, almakta oldukları makam tazminatı göstergesine göre belirenmiş olan görev tazminatı ödenebilmektedir.

Görev tazminatından kimler yararlanıyor?

Makam tazminatı göstergesi 6000 ve daha az olan görevlerde bulunan kamu görevlileri, görev tazminatından yararlanabiliyorlar. Özellikle emekli maaşı miktarı üzerinde etkili olan görev tazminatı, bazı memurların aylık maaş miktarını da etkileyebiliyor.

Öte yandan, 7000 ve daha yüksek makam tazminatı göstergesi öngörülen görevlerde bulunanlar hakkında ise Temsil Tazminatı göstergeleri uygulanıyor.

Görev tazminatından yararlanabilmek için ilgili personelin makam tazminatından yararlanıyor olması gerektiğinden, makam tazminatı olmayan görevlerde bulunanlar görev tazminatından yararlanamamaktadır.

Görev tazminatına ilişik göstergeler ve tazminatın miktarı

Makam Tazminatı Göstergesi

Görev Tazminatı Göstergesi

6.000 olanlara

9.000+ makam tazminatı göstergesi

5.500 - 4.500 olanlara,

7.000+ makam tazminatı göstergesi

4.000 ve   daha az olanlara

6.000+ makam tazminatı göstergesi

Görev tazminatından yararlanma imkanı bulunan görevlerde bulunanlar, ilgili görev tazminatı gösterge rakamının aylık katsayısı ile çarpımı sonucu bulunacak miktarda görev tazminatı alabiliyor.

Görev tazminatı ödemeleri, damga vergisi hariç herhangi bir vergiye tabi tutulmuyor.

Aylık ücretlerine görev tazminatı dahil edilenlere, yasal düzenlemelerle ödenmekte olan döner sermaye katkı payları, fiilen yapılmayan ders karşılığı ek ders ücreti ödemeleri, fon, ek ödeme, teşvik ödemesi ve benzeri ödemelerin aylık net tutarları, görev tazminatının net tutarından mahsup edilir. Mahsup edilecek tutarın, görev tazminatının %20'sini geçmesi halinde, görev tazminatının % 80'i asgari görev tazminatı olarak ödenir.

Kimler görev tazminatından yararlanamıyor?

-Makam tazminatı öngörülmeyen görevlerde bulunanlar, görev tazminatından yararlanamaz.

-Görev tazminatı öngörülen görevleri tedvir, vekâlet ve geçici görevle yürütenler, bu görevlere ilişkin görev tazminatından yararlanamaz.

-Makam tazminatı göstergesi 7000’den az olanlardan, ilgili yasal düzenlemeler çerçevesinde ücret ve tazminat göstergesine göre maaş alanlara, kadro karşılığı sözleşmeli personele, sözleşmeli veya kapsam dışı statüde çalışanlara aylık maaşlarıyla birlikte görev tazminatı ödemesi yapılmaz. Bu personel, emekli aylıklarının hesaplanmasında görev tazminatından yararlanır.

Emekli maaşına etkisi

Makam tazminatı ödenmesini gerektiren görevlerde toplam iki yıl bulunduktan sonra emekliye ayrılanlara, görev tazminatı bakımından bulundukları en üst göreve ilişkin görev tazminatı emekli aylıklarının hesabında değerlendirilir.

Görev tazminatı göstergesinin her 1000 puanının, 2019 yılının ilk yarısında aylık net maaşa ve emekli maaşına etkisi ise şöyle:

**Aylık net maaşa etkisi : 154 TL.

**Emekli aylığına etkisi : 136 TL.