YÖNETMELİK

Adalet Bakanlığından:

HAKİM VE SAVCI ADAYLARININ MESLEK ÖNCESİ EĞİTİMLERİNE

İLİŞKİN YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA

DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1 - 1/6/2004 tarihli ve 25479 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Hakim ve Savcı Adaylarının Meslek Öncesi Eğitimlerine İlişkin Yönetmeliğin 3 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 3 - Bu Yönetmelik, 24/2/1983 tarihli ve 2802 sayılı Hakimler ve Savcılar Kanununun 10 uncu maddesine dayanılarak hazırlanmıştır."

MADDE 2 - Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (g), (m) ve (n) bentleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3 - Aynı Yönetmeliğin 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan "Eğitim Merkezi Başkanının" ibaresi "Başkanın" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 4 - Aynı Yönetmeliğin 8 inci maddesinin birinci, üçüncü ve dördüncü fıkraları sırasıyla aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Adaylara sicil numarası verilir ve Genel Müdürlükte haklarında gizli sicil dosyası ile özlük dosyası tutulur."

"Adayın kimliği, öğrenim durumu, bildiği yabancı dil, mesleki eserleri ve yazıları, aile durumu, staj yaptığı yerler, izin, rapor, disiplin ve ceza soruşturması ve sonuçları, askerlik durumu, başka görevlerde geçen hizmetleri gibi hususlar Ulusal Yargı Ağı Bilişim Sistemine kaydolunur.

Özlük dosyasına üçüncü fıkrada yer alan bilgilere ait belgeler ile diğer belgeler konulur."

MADDE 5 - Aynı Yönetmeliğin 9 uncu maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Eğitim Merkezi Başkanı ve Daire Başkanı" ibaresi "Akademi ilgili daire başkanı" şeklinde değiştirilmiş, ikinci fıkrası ve beşinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Adaylar hakkında düzenlenen (1) numaralı gizli fişler arasındaki farklılıkların değerlendirildiği ve kişisel görüş ve kanaatlerin yer aldığı (2) numaralı gizli fiş, staj dönemi sonunda ilgili adalet komisyonu başkanı tarafından düzenlenir."

"b) İdari yargı adayları için; Danıştayda düzenlenenler hemen, Akademide düzenlenenler hazırlık ve son eğitim döneminin sonunda, staj mahkemelerinde düzenlenenler staj döneminin sonunda,"

MADDE 6 - Aynı Yönetmeliğin 10 uncu maddesinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve ikinci fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

" b) İdari yargıda meslek öncesi eğitim; staj ve eğitim olmak üzere iki dönemden oluşur. Staj dönemi on yedi aydır. Eğitim dönemi ise hazırlık eğitimi üç ay, son eğitim dört ay olmak üzere toplam yedi aydır."

MADDE 7 - Aynı Yönetmeliğin 10/A maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"Madde 10/A - Avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı adaylığı ile idari yargı hakim adaylığına atananların meslek öncesi eğitim süresi bir yıl olup aşağıdaki dönem ve sürelerde yaptırılır:

a) Avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı adaylığına atananların meslek öncesi eğitimi iki kısma ayrılır:

1) Birinci kısım meslek öncesi eğitim, avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı adaylığına atanmakla başlar ve adayların tümüne aynı meslek öncesi eğitim programı uygulanır. Bu kısımda hazırlık eğitim dönemi iki ay, genel staj dönemi bir aydır.

2) İkinci kısım meslek öncesi eğitim, avukatlık mesleğinden adli yargı hakim ve savcı adaylarının, teşkilatın ihtiyaç durumu ile 9 uncu maddenin birinci, ikinci ve üçüncü fıkraları gereğince doldurulan belge ve raporlar esas alınarak imkanlar ölçüsünde adayların istekleri göz önünde bulundurulmak ve Hakimler ve Savcılar Kurulunun da görüşü alınmak suretiyle, Bakanlıkça hakimliğe veya Cumhuriyet savcılığına atanacak şekilde ayrılmaları ile başlar ve bu şekilde ayrılan adaylara meslek öncesi eğitim programı ayrı ayrı uygulanır. Bu kısımda görev stajı dönemi beş ay, son eğitim dönemi ise dört aydır.

b) Avukatlık mesleğinden idari yargı hakim adaylığında meslek öncesi eğitim, staj ve eğitim olmak üzere iki dönemden oluşur. Staj dönemi yedi aydır. Eğitim dönemi ise hazırlık eğitimi iki ay, son eğitim üç ay olmak üzere toplam beş aydır."

MADDE 8 - Aynı Yönetmeliğin 11 inci maddesinin birinci fıkrasının (a) bendinde yer alan "Eğitim Merkezince" ibaresi "Akademide" şeklinde değiştirilmiş, (e) bendine ve (f) bendine sırasıyla aşağıdaki alt bentler eklenmiştir.

"4) Yargıtayda,"

"4) Danıştayda,"

MADDE 9 - Aynı Yönetmeliğin 12 nci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Eğitim Merkezindeki" ibaresi "Akademideki" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 10 - Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin birinci fıkrasında yer alan "Eğitim Merkezinde" ibaresi "Akademide" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 11 - Aynı Yönetmeliğin 17 nci maddesinde yer alan "Türkiye Adalet Akademisi Kanunu," ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 12 - Aynı Yönetmeliğin 18 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan "Türkiye Adalet Akademisi Kanunu ile" ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 13 - Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin başlığı "Adaylık Süresinin Sonunda Yapılan Sınavda Başarısız Olanlar" şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin birinci fıkrasında yer alan "Meslek öncesi eğitim" ibaresi "Adaylık süresinin" şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 14 - Aynı Yönetmeliğin 20/A maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

"a) Hazırlık ve son eğitim döneminde birinci disiplin amiri Akademinin ilgili daire başkanı, ikinci disiplin amiri Başkandır."

MADDE 15 - Aynı Yönetmeliğin geçici 6 ncı maddesinin birinci fıkrasının ilk cümlesinin başına "2/7/2018 tarihli ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 7 nci maddesi gereğince, mülga" ibaresi eklenmiştir.

MADDE 16 - Aynı Yönetmeliğin geçici 8 inci maddesinin birinci fıkrasının ilk cümlesinin başına "2/7/2018 tarihli ve 703 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 7 nci maddesi gereğince, mülga" ibaresi eklenmiştir.

MADDE 17 - Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 18 - Bu Yönetmelik hükümlerini Adalet Bakanı yürütür.