Devlet memurları, kamu hizmetleri bakımından görevde kalmalarında sakınca olduğu ilgili amirleri tarafından değerlendirildiğinde, geçici bir tedbir olarak görevden uzaklaştırılabiliyor.

Memurların görevden uzaklaştırılması 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda bazı süre kurallarına bağlanmış olmakla birlikte, özel yasal düzenlemelerle bu sürelere bazı sınırlamalar getirilmesi de mümkün olabilmektedir.

657 sayılı Kanunun görevden uzaklaştırmaya ilişkin süre kuralları

Devlet memuru hakkında işten el çektirme olarak da bilinen görevden uzaklaştırma tedbiri uygulandığında, memurun memuriyetle ilişiği kesilmemekte ve sadece memuriyete ilişkin bazı hakları geçici olarak askıya alınmış olmaktadır.

Görevden uzaklaştırılan memur hakkında soruşturmaya en geç ne zamana kadar başlanacağı (tedbir soruşturma öncesi alınmışsa) ve görevden uzaklaştırmanın en çok ne kadar süreceği 657 sayılı Kanunda düzenlenmiştir.

657 sayılı Devlet Memurları Kanunundaki belirlemeye göre;

**Soruşturma öncesinde memurun görevden uzaklaştırılmış olması halinde, görevden uzaklaştırmayı izleyen 10 iş günü içinde soruşturma başlanır.

**Görevden uzaklaştırma tedbiri, bir disiplin soruşturması kapsamında uygulanmışsa, bu tedbir en çok 3 ay sürer ve bu süre uzatılmaz.

**Görevden uzaklaştırma tedbiri, bir ceza soruşturması kapsamında uygulanmışsa, memurun durumu ilgili amir tarafından her 2 ayda bir incelenerek göreve dönüp dönmeyeceği konusunda karar verilir ve verilen karar yazılı olarak ilgili memura da bildirilir. Ceza soruşturmasının işleyiş sürecine göre görevden uzakta kalınan süre de değişebilir.

31 Temmuz 2018 - 31 Temmuz 2021 dönemi için özel uygulama var

15 Temmuz 2016 tarihinde yaşadığımız darbe girişiminin ardından ilan edilen ve 18 Temmuz 2018 tarihine kadar devam eden OHAL süresince, milli güvenlik sebebiyle görevden uzaklaştırılan Devlet memurları hakkında farklı süre kuralları uygulandı.

Öte yandan, TBMM tarafından kabul edilen ve 31 Temmuz 2018 tarihinde yürürlüğe giren 7145 sayılı “Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”, görevden uzaklaştırmaya ilişkin olarak 657 sayılı Kanunda yer alan süre kurallarını 3 yıl için farklı şekilde belirlemiş bulunuyor.

Bu itibarla, terör örgütlerine veya Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunan yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirildiği için görevden uzaklaştırılanlar hakkında,  31 Temmuz 2018 – 31 Temmuz 2021 dönemi için geçerli olan belirlemeye göre;

**Soruşturma öncesinde memurun görevden uzaklaştırılmış olması halinde, görevden uzaklaştırmayı izleyen 10 iş günü içinde soruşturma başlanması kuralı uygulanmıyor.

**Görevden uzaklaştırma tedbiri, bir disiplin soruşturması kapsamında uygulanmışsa, bu tedbirin en çok 3 ay sürmesi kuralı uygulanmıyor. Bu tür görevden uzaklaştırma tedbirleri en çok 1 yıl sürüyor ve gerek görülmesi halinde 1 yıl daha uzatılabiliyor.

**Adli soruşturma veya kovuşturma kapsamında görevden uzaklaştırma tedbiri uygulanmış ise, ilgili amir tarafından memurun göreve dönüp dönmeyeceği konusunda 2 ayda bir değerlendirme yapılması ve yapılan değerlendirmenin sonucunun ilgili memura yazılı olarak bildirilmesi kuralı uygulanmıyor.