Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Kurumumuz ev sahipliğinde düzenlenen açılış toplantısına AÇSHB Bakan Yardımcımız Ahmet Erdem, MEB Bakan Yardımcımız Reha Denemeç, Cumhurbaşkanlığı Yardımcılığı FRIT Koordinasyon Ofisi Başkoordinatörü Hacı Halil Afşarata, Şırnak Milletvekili Rizgin Birlik, Uluslararası İşgücü Genel Müdürü Sadettin Akyıl, Genel Müdürümüz Cafer Uzunkaya,  Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Strateji ve Operasyon Direktörü Mariam Sherman, Elçi Müsteşar, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals, Genel Müdür Yardımcımız Bekir Aktürk, Daire Başkanlarımız, kamu kurum ve kuruluşları ile sosyal paydaşlarımızın temsilcileri ve çok sayıda davetli katıldı.

“İstihdamın Artırılmasında Çok Başarılı Sonuçlar Elde Ettik”

Toplantıda konuşan Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcımız Ahmet Erdem, Türkiye'de bulunan Suriyelilerin sanata, spora ve ekonomiye katılmalarını sağlayacak politikaların yürütüldüğünü belirtti

.

İstihdamı artırmak için önemli çalışmalar yapıldığını aktaran Erdem, Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde başlatılan istihdam seferberliği neticesinde çok başarılı sonuçlar alındığını kaydetti.

Erdem, "İstihdamı artırmaya yönelik uyguladığımız 17 farklı prim desteğinden her ay 1,7 milyona yakın işverenimiz, 11 milyondan fazla sigortalımız yararlanıyor. Prim teşviklerini hayata geçirdiğimiz 2004'ten bu yana 146,6 milyar liralık teşvikten işverenlerimizi yararlandırdık. Bugün açılışını yaptığımız 'Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları İçin İstihdam Desteği Projesi' ile istihdamı artırmaya yönelik hedeflerimize bir adım daha yaklaşmayı arzu ediyoruz." diye konuştu.

Erdem, sosyal uyumlarına destek olunan her Suriyelinin iç savaş bittikten sonra ülkesine dönüp Türkiye ile dostane ilişkilere katkı sağlayacağına inandığını ifade etti.

“Projeden 14 Bin 800 Kişi Faydalanacak”

Genel Müdürümüz Uzunkaya ise İŞKUR'un "Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları İçin İstihdam Desteği Projesi" ile ilgili tüm hazırlıklarını tamamladığını dile getirdi. Projenin ana eksenini oluşturan yarısı Türk, yarısı Suriyeli 14 bin 800 kişinin aktif iş gücü programlarıyla yetiştirilip işgücü piyasasına erişimlerinin destekleneceğini belirten Uzunkaya, bu kişilere dil eğitimleri ve danışmanlık hizmetleri de verileceğini söyledi.
 

Suriyelilerin bulunduğu İstanbul, Adana, Şanlıurfa ve Gaziantep'te bu programın etkin şekilde uygulanacağını, programın 2021'de biteceğini anlatan Uzunkaya, "Bizim arzumuz 2020'nin ilk döneminde bu projeyi tamamlamaktır. Yani zamanından bir yıl öncesinde bu projeyi tamamlamak istiyoruz. Bunu gerçekleştirecek kapasiteye sahibiz" dedi.
 

Uzunkaya, İŞKUR tarafından yılda 500 bin kişinin işbaşı eğitim programlarından, mesleki eğitim kurslarından, girişimcilik eğitim programlarından yararlandırıldığını belirterek şunları söyledi: "2017’de İşbaşı Eğitim Programlarımıza katılanların yüzde 91,6’sı bir yıldan uzun süredir istihdamdadır. Yani her yüz kişiden 92'si bir yıldan daha uzun süre istihdamda kalmaktadır. Kurumumuz, çok önemsediği İstihdam Destek Projesini maksadına uygun şekilde gerçekleştirecektir. Hem Suriyeli kardeşlerimizin hem de Türk vatandaşlarımızın bu projeden istifade etmesini sağlayacağız."
 

“Projenin Dünyaya Örnek Olmasını Umuyoruz”

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya Strateji ve Operasyon Direktörü Mariam Sherman ise böylesine önemli bir çalışmada yer almaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye’nin 3.8 milyon Suriyeliye ev sahipliği yaptığını kaydeden Sherman, “Bugün açılışını yaptığımız proje hem Türk vatandaşlarının hem de geçici koruma altındaki kişilerin istihdamının artırılmasına katkı sağlayacak. Geçici koruma altındaki kişilerin kendi ayakları üzerinde durmalarına destek verilmesi büyük önem taşıyor. Umut ediyoruz ki, bu projenin çıktıları iyi uygulama olarak tüm dünyaya örnek olacak” diye konuştu.
 

Elçi Müsteşar, AB Türkiye Delegasyonu Başkan Yardımcısı Gabriel Munuera Vinals da Avrupa Birliği olarak bu projenin bir parçası olmaktan memnuniyet duyduklarını belirterek projede emeği geçen AÇSHB, İŞKUR ve tüm paydaşlara teşekkür etti.
 

Konuşmaların ardından İŞKUR ve AÇSHB uzmanları tarafından projeyi anlatan teknik sunumlar gerçekleştirildi.
 

Geçici Koruma Altındaki Suriyeliler ve Türk Vatandaşları İçin İstihdam Desteği Projesi Nedir?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İŞKUR tarafından Dünya Bankası işbirliğinde hayata geçirilen proje Geçici Koruma altındaki Suriyeliler ve Türk vatandaşlarını kapsıyor.
 

Avrupa Birliği “Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı” (FRIT) kapsamında yürütülecek olan 48 milyon Avro bütçeli proje kapsamında, Suriyeli sığınmacıların ve Türk vatandaşlarının aktif işgücü programlarından faydalandırılarak istihdam edilebilirliklerinin artırılması, İŞKUR’un kurumsal kapasitenin ve çalışma izinleri altyapısının geliştirilmesi hedefleniyor.
 

Toplam 30 ay sürecek projenin pilot illeri arasında İstanbul, Gaziantep, Şanlıurfa ve Adana yer alıyor.
 

Proje kapsamında 7 bin 400 Suriyeli Sığınmacı ve 7.400 Türk Vatandaşı olmak üzere toplam 14 bin 800 farklı kişiye ulaşılması hedefleniyor.
 

Proje kapsamında faydalanıcıların İş ve Meslek Danışmanlığı Hizmetleri, Türkçe Dil Eğitimleri, Beceri Eğitim Kursları, Uygulamalı Eğitim Programları ve İşgücü Piyasası Uyum Programları ile niteliklerinin ve mesleki becerilerinin geliştirilmesi, işgücü piyasasına uyumlarının artırılması sağlanacak.