Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) aylardır ülke gündemindeydi. EYT son dakika haberleri emekliler tarafından yakından takip ediliyordu. Emekliler EYT haberlerini araştırmaya devam ediyor. Peki EYT ile ilgili en son gelişme ne? EYT bitti mi? İşte detaylar…

EYT SORUNU NASIL BAŞLADI?

EYT sorunu 1999’da kabul edilen 4447 sayılı kanunla başladı. 4447 sayılı kanundan önce erkekler 25, kadınlar 20 yıl sigortalılık süresi ve 5 bin günlük prim günü ile emekli olabiliyordu. Yapılan bu düzenlemeyle emeklilik yaşı erkeklerde 60, kadınlarda 58’e yükseldi. Emeklilik için gereken prim sayısı da 5 binden 7 bine yükseldi.

2008 yılında yapılan başka bir düzenlemeyle ise, emeklilik yaşı yeniden yükseltildi. 2048’de kadın ve erkek çalışanlar için emeklilik yaşını 65 yaşına eşitlenmeyi öngörüyordu sistem. Böylece çalışmakta olanların emeklilik yaşı ve prim günleri yükselmiş oldu.

EYT NE OLDU?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Sosyal Politikalar Kurulu Başkan Vekili Vedat Bilgin’i görevlendirmesiyle başlayan EYT sürecince önce EYT için Finlandiya ve Almanya formülü de gündeme geldi. EYT yasası bekleyenler umutlanırken, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın ‘’EYT gündemimizde yok, böyle bir çalışma da yok" açıklamasında bulundu. Berat Albayrak’ın açıklamasından sonra sırasıyla EYT konusunda çeşitli açıklamalar art arda geldi.

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Naci Ağbal da ‘’2020 için EYT’lilerle ilgili bütçemiz yok’’ dedi, sonra Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Fenerbahçe Spor Kulübü Ekim ayı Olağan Divan Kurulu Toplantısı'na katılmadan önce yaptığı açıklamada, “Yani 40 yaşında emekli mi olalım, 40 yaşında, 50 yaşında emeklilik mi olur" yanıtını vermişti. Bunun üzerine kadının, “Sağlığımız bozuluyor nasıl yapacağız?" demesi üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Sağlığı bozuk olanlar zaten primlerini her şeyini ödemişse, erken emeklilik noktasında zaten emekli olur" ifadelerini kullandı.

Emekliler yapılan açıklamalar sonrası EYT yasası çıkacak mı? EYT yasası ne zaman çıkacak? EYT son durum ne? Diye sorarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan yeni bir açıklama daha geldi.

Erdoğan, EYT konusunda yaptığı son açıklamasında, Birileri Türkiye'nin sosyal devlet alanında geldiği seviyeyi anlamakta zorluk çekiyor. Daha da vahimi geçmişte faize ödenen paraların doğrudan millete hizmet için kullanılmasından da rahatsız oluyor. Anayasamıza göre zorunlu olan genel sağlık sigortasına 30 yıl boyunca niçin geçilemediğini izah edemeyenler, yapılan işlere kulp takmada yarışa giriyor. Geçmişte SSK'yi iflas ettirenlerin bugün erken emeklilik başta olmak üzere, teklif ettikleri her uygulamayla aynı amacı güttükleri bir gerçektir. Tutturmuş 'erken emeklilik.'  İskandinav ülkelerinin hepsi bu sistemle battı ve bizim ülkenin başına da bu erken emekliliği dolayanlar maalesef bunun bedelini ödeyecekler ve ödediler.  Niçin erken emeklilik? Bırakalım ne zaman emekli olması gerekiyorsa o zaman emekli olsun ve parasını da en güzel şekliyle alsın. Hem erken emekli olduğu zaman ideal olan ücreti alamayacak hem de ikinci bir iş aramak suretiyle de ikinci işle, işsizliğe ne yazık ki öncü olacak. Sosyal güvenlik sistemimizin çökmesini istemelerinin zaten tek sebebi, böylece oluşan kaos ortamından kendilerine siyasi rant devşirme hesabıdır. "Biz bunu politik hesaplarla yapmayız ve yapmayacağız da. Arkadaşlarıma söylüyorum, beni bu yola asla teşvik etmeyin. Milletimin faydası neredeyse ona varım, milletimin ve ülkemin zararına olan bir şeye asla yokum. Seçim kaybetsek de yokum. Bütün dünya bizim sistemimizi kendine uyarlamaya çalışıyor, bizdeki bazı köhne zihniyetler sistemi çökertmek için hinlik peşinde koşuyor’’ ifadeleri kullanıldı. Erdoğan yaptığı son açıklama ile hükümetin gündeminde yakın zamanda EYT konunun olmayacağı kesinleşti.

EYT’NİN DEVLETE MALİYETİ NE?

EYT son dakika gelişmeleri yakından takip edilirken, merak edilen konulardan biri de EYT yasasının çıkması durumunda maliyetinin ne olacağı sorusudur.

Sosyal güvenlik uzmanları, EYT'lilerin sayısının 5 ila 6 milyon civarında olduğuna dikkat çekerken, en düşük emekli maaşı olan bin 600 lira üzerinden hesap yapılırsa, yıllık maliyetinin 100 milyar liranın üzerinde olacağını belirtiyor. 5.9 milyon kişinin şu anda EYT yasasını beklediği bilindiğinde, çıkan maliyet raporunun en az 113 milyar TL olacak.