Milli Eğitim Bakanlığı ile Arçelik arasında imzalanan ve ortaokullarda 3 yıl boyunca uygulanacak olan Dijital Kanatlar Projesi’ne, ilk imzalanan sözleşmede, imam hatiplerin dahil edilmemesini kınıyoruz. 25 Kasım 2019 tarihini taşıyan sözleşme, taraflar ile yaptığımız görüşmeler neticesinde yeniden düzenlenmiş ve projeye imam hatip okulları da dahil edilmiştir.

Milli Eğitim Bakanlığı Temel Eğitim Genel Müdürlüğü ile Arçelik A.Ş. arasında imzalanan protokolle, Dijital Kanatlar Projesi kapsamında 81 ildeki 100 ortaokulda 3 yıl boyunca yazılım ve donanım eğitimlerinin verilmesi kararlaştırıldı. Milli Eğitim Bakanlığı. imzalanan protokol gereği il milli eğitim müdürlüklerine pilot okulların belirlenmesi için bir yazı gönderdi. Yazıda, “dikkat edilmesi gereken hususlar” başlığı altında kriterler sıralanırken, maddeler arasında, “imam hatip ortaokulları veya özel okullar seçilmeyecektir” ibareleri yer aldı.

Eğitimde ayrımcılık içeren ve hizmetin eşit olarak ulaşması gereken devlet okulları arasında bu yönde bir uygulamanın yaşanması, hepimizi derinden üzmüş ve yaralamıştır. Özellikle temsil ettiğimiz camia adına harekete geçerek Milli Eğitim Bakanlığı’ndan bürokratlar ve olayın sorumluları ile gerçekleştirdiğimiz görüşmeler neticesinde bir yanlıştan dönülmüş ve eğitim içeriğine imam hatip okulları da dahil edilmiştir. Şu anda Dijital Kanatlar Projesinde, Türkiye genelinde 20 imam hatip ortaokulunun da yer alması kararlaştırılmıştır.

Yanlışta ısrar edilmeyip, uyarı üzerine hemen düzeltilmesi önemlidir. Ancak, bize eski baskıcı ve tek tipçi 28 Şubat dönemini hatırlatan ayrımcı uygulama endişe vericidir, bu yönde bir tavrın tekrar gündeme gelmeyeceğinin de bizim açımızdan garantisi yoktur. Herkesi Anayasa ve yasalar gereği eğitim ve temel haklar sözkonusu olduğunda tüm bireylere ve tüm çocuklarımıza eşit davranmaya ve yine anayasa ve yasaların gereğini yapmaya çağırıyoruz.

Unutmayalım, imam hatip lisesinde okuyan da, fen lisesinde okuyan da, sosyal bilimler lisesinde okuyan da, meslek lisesinde okuyan da bizim öğrencimizdir ve bu ülkenin geleceğidir. Herhangi bir siyasi düşünce, görüş ayrılığı ve benzeri sebeplerle bu ülkenin yarınları, geleceğimiz olan çocuklarımız heba edilemez.

Bu çerçevede herkesi sorumlu davranmaya davet ediyoruz. Çocuklarımız yarınlarımızdır, çocuklarımız hepimizin geleceğidir.

ÖNDER İmam Hatipliler Derneği