İdlib’de yaşanan gelişmeler ve ekonomi yönetiminin kuru frenlemek için aldığı ek önlemler piyasada dikkatle takip edilirken dolar/TL 6 seviyesinin üstünde işlem görüyor.

Dolar/TL, dün gün içinde en son Mayıs 2019’da görülen 6,0650’ye kadar yükselmişti.

DOLAR

6.0543(%0.15)

EURO

6.5949(%0.28)

ALTIN

306.405(%0.6)

JEOPOLİTİK ENDİŞELER ARTTI

Piyasalarda dün Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Suriye politikasına yönelik açıklamaları sonrası jeopolitik endişeler artış gösterdi.

Erdoğan dün TBMM’de İdlib’de rejim ve onunla birlikte hareket eden Rus güçleri ile İran destekli militanların sivil halka saldırılarına Türkiye’nin seyirci kalmayacağını; doğrudan Türk askerlerini hedef almaya başlayan saldırıların ardından da bugünden itibaren rejim güçlerini her yerde vuracaklarını söyledi.

Bankacılar mevcut durumda iki ülkenin askeri güçlerinin karşı karşı gelmesinin jeopolitik endişeleri bir üst seviyeye taşıyarak piyasalarda riskleri de arttırdığına dikkat çektiler.

SANAYİ VERİLERİ TAKİP EDİLİYOR

Foreks anketinde Aralık ayı arındırılmış sanayi üretimi yıllık medyan tahmini yüzde 6,7, arındırılmamış sanayi üretimi medyan tahmini yüzde 7,5 artış yönünde oluştu. TÜİK verisi saat 10.00’da açıklanacak.

Öte yandan bankaların aldığı ücret ve komisyonlara sınır getiren Bankacılık Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

DEĞER KAYBI YAVAŞLATILIYOR

Reuters’a konuşan bankacılar TL’nin dolar karşısında değer kaybetmeye devam etmesiyle birlikte kamunun da TL’ye destek olmayı sürdürdüğüne dikkat çekiyorlar.

Kamunun döviz arzının yanı sıra TL’deki değer kaybını yavaşlatan bir diğer etken ise BDDK’nın swap sınırlaması olmaya devam ediyor.

BDDK para swapı, forward, opsiyon ve diğer türev işlemlerin toplamının bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarının %10’u ile sınırlandırılmasına karar verildiğini açıkladı. Bu sınır 2018 Ağustos ayından itibaren %25 olarak uygulanıyordu. Bankacıların yaptığı hesaplamaya göre bankacılık sektörünün yasal özkaynakları 105 milyar dolar, bu hesaplamaya göre sınırlama 10.5 milyar dolara karşılık geliyor. (FOREKS-REUTERS)