Bugün yayımlanan 19 Eylül 2019 tarihli Resmi Gazete ile birlikte, Danıştay Onikinci Dairesine ait bir kararda yayımlandı. Kararda kursiyer öğretmenlerin ek ders alıp alamayacağı yöneündeki soruda cevap bulmuş oldu.

İstanbul İli, Fatih İlçesinde öğretmen olarak görev yapan davacı, "Sınıfında Yabancı Uyruklu Öğrenci Bulunan Öğretmenlerin Eğitimi Kursuna" kursiyer olarak katıldı. Kurs sonrası da kendisine ek ders ücreti ödenmesi için başvuruda bulundu. İdarece ek ders ödenmesi yönündeki başvurusunun reddedilmesi ile dava açtı.

İstanbul 8.İdare Mahkemesi Hâkimliği kamu personeline görev verilmesi durumunda bu göreve yönelik olarak personele ödeme yapılması gerekeceğinden konu ile alakalı öğretmene ek ders ücreti verilmesine karar verdi.

Danıştay Başsavcılığı, İstanbul 8.İdare Mahkemesi Hakimliği kararının; yürürlükteki hukuka aykırı bir sonucu ifade etmesi nedeniyle, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 51. maddesi uyarınca kanun yararına temyizen incelenerek bozulmasını talep etti.

Danıştay Onikinci Dairesi ise konuyu inceleyerek verdiği kararda; eğitsel gezi, konferans, kurs veya seminerlere kursiyer ( bu faaliyetlerden yararlanacak kişi) olarak katılan öğretmen ve yöneticilerin ek ders ücretinden yararlanabilmeleri için, söz konusu kurs ve seminerlere kursiyer olarak değil, kendi kurumlan ile ilişiği kesilmeksizin yönetici veya öğretmen olarak katılmaları gerektiğini belirtmiştir. Bu nedenle ek ders ücreti talep eden öğretmenin kursiyer olarak katıldığı kursta eğitimi veren veya yönetici olmaması nedeniyle başvurusunun reddine dair işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı ifade edildi.

Sonuç olarak; Kursiyer sıfatıyla eğitime katılan öğretmenler ek ders ücreti alamaz.