Ülkemize giriş ve çıkışlarda yolcu giriş - çıkış kapılarında ibraz etmek üzere Türk vatandaşlarına verilen pasaport türleri arasında “hususi damgalı pasaport” (yeşil pasaport) da yer almakta olup, bazı şartları taşıyan çocukların da bu tür pasaport kullanması mümkün olabilmektedir.

Yeşil pasaport kullanabilme hakkı olan Türk vatandaşlarının çocukları, bazı şartları taşıyor olmaları durumunda yeşil pasaport kullanabiliyor.

Yeşil pasaport kullanabilme hakkı olanlar

5682 sayılı Pasaport Kanununa göre;

-Kadrosu birinci, ikinci veya üçüncü derecede olan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine,

-Birinci, ikinci veya üçüncü dereceli kadrolar karşılık gösterilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine,  

-TC Emekli Sandığı ile ilgilendirilip emekli kesenekleri birinci, ikinci veya üçüncü dereceden kesilmek suretiyle sözleşmeli olarak çalıştırılan Devlet memurları ve diğer kamu görevlilerine,

diplomatik pasaport verilmesini gerektiren görevler dışındaki herhangi bir sebeple (resmi görev veya kendi hesaplarına) yabancı ülkelere gittiklerinde kullanılmak üzere hususi damgalı (yeşil) pasaport verilebiliyor.

Pasaport Kanununda ayrıca, yeşil pasaport alabilecek olanların ergin olmayan veya ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli veya iş sahibi olmayıp öğrenimi devam eden çocukları için 25 yaşını tamamlayıncaya kadar; yine ergin olsalar dahi yanlarında yaşayıp evli veya iş sahibi olmayıp aynı zamanda bedensel, zihinsel veya ruhsal özürlerinden en az biri nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olduğu resmi sağlık kurulu raporu ile belgelenen çocukları için yaş sınırı olmaksızın yeşil pasaport verilebileceğini hükme bağlamıştır.

Çocukların yeşil pasaport alabilme şartları

Yeşil pasaport alma hakkına sahip olan kamu çalışanları ile emeklilerinin, 18 yaşından küçük çocukları yeşil pasaport kullanabiliyor.

18 yaşını tamamlamış olan çocuklardan;

**Öğrenime devam edenler, (evli olmamak ve/veya çalışmıyor olmak kaydıyla)  25 yaşını doldurdukları tarihi geçmeyecek şekilde öğrenimleri süresince yeşil pasaport kullanabiliyor.

**Bedensel, zihinsel veya ruhsal engellerinden biri ya da bir kaçı nedeniyle sürekli bakıma muhtaç durumda olup bu durumları resmi sağlık kurulu raporuyla belgelendirilenler, (evli olmamak ve/veya çalışmıyor olmak kaydıyla)  bu şartları devam ettiği süresince yaş ve öğrenim görüyor olma şartları aranmaksızın yeşil pasaport kullanabiliyor.

**Öğrenim, evlilik, çalışma ya da sağlık yönlerinden biri veya birkaçından dolayı yeşil pasaport kullanma hakkını kaybedenler, ilgili şartları yeniden kazanmaları durumunda yeniden yeşil pasaport kullanabiliyor.