Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Aralık 2019 itibarıyla 12 aylık ortalamalar dikkate alındığında, tüketici fiyatları yüzde 15,18, yurt içi üretici fiyatları yüzde 17,56 arttı. TÜFE, Aralık 2019'da bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,84, Yİ-ÜFE ise yüzde 7,36 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu tarafından TÜFE oranlarında ortaya çıkan değişim fiyatlarda da artışa neden oldu. Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) 2019 yılı için 716 TL olan cenaze ödeneği tutarını, 2020 yılında 800,77 TL’ye yükselti.

CENAZE ÖDENEĞİ NE KADAR OLDU?

SGK cenaze yardımı enflasyon oranına bağlı olarak değişir. 2020 yılında söz konusu yardım miktarı 800,77 TL olarak belirlendi.

CENAZE ÖDENEĞİ BAŞVURU NASIL YAPILIR?

SGK’nın cenaze ödeneğine, vefat tarihinden itibaren 5 yıl içinde istenilen belgelerle başvurulabilir. 5 yıl içesinden başvurulmadığı kişi doğrudan bu haktan vazgeçmiş kabul edilir ve ödenek verilmez.

İstenilen belgelerin kontrol edilip, doğru olduğunun kanıtlanmasıyla cenaze yardımı onaylanır. Onaylanan ücret belli bir süre içerisinde Ziraat Bankası'na yatırılır.

Cenaze ödeneği her ayın 8'i ile 14'ü arasında yapılır.

Cenaze ödeneği için istenen belgeler

Cenaze yardımı talep dilekçesi,Vefat eden kişiye ait ölüm belgesi ya da raporu,
Cenaze ödeneği için başvuru yapan kişinin nüfus cüzdanı fotokopisi.

Cenaze ödeneği talep dilekçesi yazıldıktan sonra da mutlaka muhtara onaylatılmalı.

Belgelerin eksiksiz olması durumunda kişiler Sosyal Güvenlik Kurumu Müdürlüğüne başvuru yapmaları gerekir.

CENAZE ÖDENEĞİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

SGK’nın cenaze ödeneğinden faydalanan kişilerin başvuru yaptıktan sonra paranın yatıp yatmadığını e Devlet sistemi üzerinden öğrenebilir.

T.C. kimlik numarası ve e-devlet şifresinin belirtilen yerlere yazılması ile sisteme giriş yapılabilir ve şahıs ödeme durumu görüntüleme menüsüne geçiş yapılarak ödemenin durumu ile ilgili bilgi alınabilir.

CENAZE ÖDENEĞİ NEDİR?

Cenaze Ödeneği; iş kazası veya meslek hastalığı sonucu, sürekli iş göremezlik geliri, malullük veya yaşlılık aylığı almakta veya kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken, ölen sigortalının ailesine verilir. Cenaze ödeneği sigortalının sırasıyla eşi, yoksa çocuklarına, o da yoksa ana veya babasına, o da yoksa kardeşlerine verilir.

SGK’nın cenaze ödeneği belli şartlarda bir kereye mahsus olarak verilmektedir. Belirtilen şartların sağlanmaması durumunda hak sahipleri bu parayı kullanamaz. Ayrıca vefat eden kişinin SSK ya da BAĞKUR'lu olması gerekmektedir.

Emekli ya da çalışan olması durumunda şartlar değişmez. Cenaze ödeneği Kurumun yönetim kurulu tarafından belirlenir ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca onaylanarak uygulamaya sokulur.