Devlet memurunun eşinden boşanması veya mahkeme kararıyla eşinden ayrı yaşamasına karar verilmesi halinde, çocuğundan dolayı aile yardımı ve asgari geçim indiriminden yararlanması bazı hallerde mümkün olabiliyor.

Memurun çocuk durumu, her ay çocuk için aile yardımı ödeneğinden yararlanmasını ve hakkında daha yüksek miktarda asgari geçim indirimi uygulanmasını sağlamakta ve bu uygulama aylık net maaşını artırmaktadır. Ancak, bu uygulamadan kaynaklı maaş artışı, boşanma halinde kısmen veya tamamen ortadan kalkmaktadır.

Buna göre, boşanma veya ayrılık hallerinde;

*Mahkemenin çocuğu verdiği anne veya babanın çalışmıyor olması halinde, çocuğun verilmediği çalışan anne veya baba talep ederse çocuk için aile yardımı alır.

*Mahkemenin çocuğu verdiği anne veya baba çalışıyor olmasına rağmen çocuk için aile yardımı almıyorsa, çocuğun verilmediği çalışan anne veya baba talep ederse çocuk için aile yardımı alır. Çocuğun verdiği anne veya baba çocuk için aile yardımı almak isterse, diğer tarafın çocuk için yararlandığı aile yardımı kesilir.

*Çocuk için aile yardımının, her ikisi de memur olan eşlerin hangisine ne oranda ödeneceğinin mahkeme tarafından kararlaştırmış olması durumunda, kararda belirtilen şekilde ödeme yapılır.

*Çocuk için aile yardımının, her ikisi de memur olan eşlerin hangisine ne oranda ödeneceğinin mahkeme tarafından kararlaştırılmamış olması halinde, çocuğun bırakıldığı taraf yardımı alır. Çocuğun bırakıldığı tarafın yardımı almaması durumunda diğer taraf yardımı alabilir.

Memur, aile yardımına müstahak çocuklarının her biri için aile yardımı alabiliyor. Bu yardımın 2019 yılının ilk yarısındaki aylardaki miktarı; 72 aydan küçük her bir çocuk için 32,65 TL ve aile yardımına müstahak diğer her bir çocuk için ise 65,30 TL’dir.

Boşanma veya ayrılık halinde çocuk için asgari geçim indirimi

Memurun brüt aylığından kesilecek olan gelir vergisi miktarından, memur hakkında geçerli olan asgari geçim indirimi miktarı düşülmektedir. Bu uygulama, memurun aylık net maaşını artırmaktadır.

Memur hakkında uygulanacak asgari geçim indirimi miktarını, memurla birlikte oturan veya memur tarafından bakılan (nafaka verilenler, evlat edinilenler ile ana veya babasını kaybetmiş torunlardan memurla birlikte oturanlar dâhil) 18 yaşını veya eğitim görüyorlarsa 25 yaşını doldurmamış olan çocuk sayısı da etkilemektedir.

Buna göre, çocuk için asgari geçim indirimi, memurun aylığa hak kazandığı tarihteki aile durumuna göre ve eşlerden yalnızca birisinin gelirine uygulandığından; ayrılık veya boşanma halinde, çocuğun mahkeme tarafından bırakıldığı taraf yerine çocuğun nafakasını sağlayan taraf çocuk için asgari geçim indiriminden yararlanır.

Memur, aile yardımına müstahak çocuklarından dolayı (eşi çalışanlar en çok 5 çocuk için, eşi çalışmayan veya eşi emekli olanlar ise en çok 3 çocuk için)  asgari geçim indiriminden yararlanabiliyor.

2019 yılının ilk yarısındaki aylarda memurun çocuklarından dolayı yararlanabildiği asgari geçim indirimi tutarları şöyle:

Çocuk durumu

AGİ miktarı

Çocuk yok

00,00 TL

1 çocuk

28,78 TL

2 çocuk

57,56 TL

3 çocuk

95,94 TL

4 çocuk (eşi çalışıyorsa)

115,13 TL

5 çocuk (eşi çalışıyorsa)

134,32 TL